Çilek üreticisini yağmur üzdü

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke'de etkili olan yağışlı hava, ürünlerin kalitesinde düşüşe neden oldu.

Çilek üreticisini yağmur üzdü

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton civarında çilek hasadının beklendiğini söyledi.

Sezon başından itibaren bunun 20 bin tonunun ihracatta, kalanının ise iç piyasada tüketilmesini hedeflediklerini anlatan Can, ancak son günlerde etkili olan yağışlı havanın üreticiyi üzdüğüne işaret ederek, "Hem fiyat hem de rekolte üreticiyi sevindirirken, yağışlar ürünlerin kalitesini düşürdü. Dolayısıyla şu an için ihracatımız durdu" dedi.

Üreticinin şu an sıkıntılı olduğunu anlatan Can, şöyle konuştu:

"İlçemizden başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran, Suudi Arabistan'a çilek ihracatı yapıyorduk. Bu yıl da, geçen yıl gibi 20 bin ton ihracat hedefliyorduk. Ama şu an beklentimizin ne olacağını bilemiyoruz. Karamsar olmak istemiyoruz. Fakat 15 gün boyunca ihracat yapmamız mümkün değil gibi görünüyor. Tam olarak zararımız ve ihracatın ne zaman normale döneceği, halihazırdaki meyveler hasat edilip, yeni meyvelerin hasat edilmeye başlamasıyla belli olacak."

Üreticinin sezon başından itibaren fiyatlardan memnun olduğuna işaret eden Can, geçtiğimiz haftalarda iç piyasaya sunulan çileğin 1.40 lira civarında alıcı bulduğunu anımsatarak, "Şu an çilek fiyatları da düştü. Önceden 1.40 liradan satılan ürünler gibi, 1.70 lira civarından sattığımız ihracatlık çilekler de 1.20 lira civarında iç piyasaya sürülüyor" diye konuştu.

-Umut topraksız üretimde-

Can, bu sezon ilçedeki iki üreticinin serada topraksız üretime geçtiğini hatırlatarak, 60 dönümü kapsayan bu araziden dönüm başına 9-10 ton hasat elde edildiği bildirdi.

Topraksız üretim yapılan seralarda hasadın sıkıntısız olarak sürdüğünü anlatan Can, şunları kaydetti:

"Normalde ekilen çilekte bir dönümden 4 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle bir dönümden 9-10 ton civarında ürün hasat edilebiliyor. Bu sayede gelecek yıla dönük olarak ihracattaki rekabetimizi artırabileceğimize umutlanıyorduk. Ama yaşanan yağış hesaplarımızı değiştirdi. Şu an tek temennimiz 20 bin tonluk ihracat hedefinden şaşmamak. Bu hedefi de topraksız üretim sayesinde tutturmayı umut ediyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER