11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali başladı

11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali "Artemisia Oda Orkestrası"nın gala konseriyle başladı.

11. Mersin Uluslararası Müzik Festivali başladı

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Kültür Merkezi'ndeki konser öncesi yaptığı açıklamada, Mersin'in festivallerle birlikte zenginleşeceğine inandığını söyledi.

Bir kenti önemli kılan faktörün, sadece sahip olduğu ekonomik değerlerle sınırlı kalmadığını ifade eden Güzeloğlu, "Kalkınmanın sadece ekonomik yanı çok anlamlı değildir. Kalkınma bir bütün olarak tüm değerlerle özellikle sosyal boyutuyla ele alındığında, kültür başta gelen unsurlardan birisidir. Bir kenti tanımlarken ve o kentin sahip olduğu değerleri yorumlarken, uluslar arası boyuta ulaşan etkinlikleriyle düşünmek gerekir. Mersin'in bir dünya kenti konumuna taşınmasında bu festival önemli derinliklerimizden biridir. Festival kapsamında Mersin'le buluşacak tüm sanatçılar, kente ayrı bir değer verecektir" dedi.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi de festivalin dünyaya açılan bir kapı olarak görüldüğüne işaret ederek, "Mersin'de portakallar çiçek açtığında, biz Mersinliler biliriz ki, yine festival mevsimidir. Festival, bütün Mersinlilerin belleğinde, kalbinde, yüreğinde ve algısında hep sevgidir, barıştır, hoşgörüdür. O itibarla biz bu festivali bu kentin değerlerine adıyoruz ve buradan ülkemize ve dünyaya açılan bir kapı olarak görüyoruz" diye konuştu.

-Ödül töreni-

Konuşmaların ardından "Mersin Türkülerini Opera Formunda Arıyor" sloganıyla gerçekleştirilen beste yarışmasında birinci olan Yalçın Özgüngör'e 5 bin TL'lik ödülü verildi. Ayrıca "Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü"ne layık görülen keman sanatçısı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Üyesi Nurperi Yücesoy ile "Festival Sanat Ödülü"ne layık görülen Opera Sanatçısı Nuran Çapanoğlu'na da ödülleri Vali Güzeloğlu tarafından verildi.

Eğitime verdiği destekle anılan ve "Festival Kent Ödülü"ne layık görülen hayırsever Eyüp Aygar ise ilerleyen yaşı nedeniyle törende yer almazken, Vali Güzeloğlu, Aygar için şu ifadeleri kullandı:

"Gerçek bir Mersin sevdalısı olan 'Eyüp Amca' son eğitim yatırımını kentimize güzel bir fen lisesi olarak yapıyor. Günü bu inşaatla başlatan ve bu inşaatla bitiren, hiç eğitim almayan, ancak kalbi eğitim için çarpan 'Eyüp Amca', serveti ve zenginliği sadece onu taşımak değil, toplumla paylaşmak olarak anlamakta ve her bir öğrencinin o okullarda buluşmasını kendisinin en büyük zenginliği saymakta. 'Eyüp Amca'ya benzer çok zengin insanımız var. Ama O'nun ortaya koyduğu örnek davranışlarıyla festival yürütme kuruluyla buluşması, bizler için önemli bir kazançtır."

-Macar oda orkestrası iki saat sahnede kaldı-

Ödül töreninin ardından Budapeşte'den gelen Macar Oda Orkestrası Artemisia, Şef Alpaslan Ertüngalp yönetiminde sahne aldı.

Keman sanatçısı Cihat Aşkın'ın yer aldığı konserin ilk bölümünde Emre Aracı ve F. Mendelssohn'un eserleri, ikinci bölümde ise flüt ustası Halit Turgay eşliğinde Antonio Vivaldi, Ambroise Thomas, Francesco Cilea, Carl M. Von Weber ve Bela Bartok'tan eserler seslendirildi.

Yaklaşık iki saat süren konseri çok sayıda sanatsever izledi.

Anadolu Ajansı'nın basın sponsorluğunu yaptığı festival, 3 Mayıs'ta Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği "Zorba" balesi ile sürecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER