1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MERSİN'DE COŞKUYLA KUTLANDI

Mersin'de 1 Mayıs İşçi Bayramı, binlerce kişinin katılımıyla kutlandı.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MERSİN'DE COŞKUYLA KUTLANDI

Her yaştan, her renkten insanın katıldığı yürüyüş ve mitingde,
insan onuruna yakışır bir yaşam talebinde bulunuldu.
Mersin'de 1 Mayıs, İstasyon Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş ve burada yapılan mitingle kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde, kitleler saat 10.00'dan itibaren İstasyon Meydanı'nda toplanmaya başladı. İşçi ve memur sendikaları, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, emekliler, öğrenciler ve köylülerden oluşan gruplar, ellerinde Türk bayrakları, dövizler, flamalar ve pankartlarla saat 11.00'den itibaren yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sloganlar atarak hak taleplerinde bulunan kitlelerin 1
Mayıs gündeminde adaletsiz ücret dağılımından taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmadan işsizliğe, zamlardan zengin-yoksul farkına, kadın ve çocuk haklarından eğitime, barıştan kardeşçe bir arada yaşamaya, nükleer santralden sanatçıların sorunlarına kadar hemen her konu yer aldı. CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Aytuğ Atıcı ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ün de katıldığı yürüyüş boyunca davul-zurna eşliğinde halaylar çeken, marşlar söyleyen
kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk her yaştan ve her renkten binlerce kişi, attıkları sloganlarla hükümeti ve uygulanan politikaları protesto etti. Rengarenk giysileri içindeki kadınlar, minicik ellerinde dövizler taşıyan çocuklar, anne-babalarının omuzlarında minicik bebekler, kutlamaların renkli görüntülerini oluşturdu.
1 Mayıs'ın resmi tatil olması dolayısıyla yoğun katılımın olduğu kutlamalarda polis de her noktada yoğun güvenlik önlemi aldı. İstiklal Caddesi'ni takiben Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan grupların yürüyüşü yaklaşık 1,5 saat sürdü. Alana tek tek aranarak alınan gruplar, Cumhuriyet Meydanı'nda da halaylar çekmeye devam ettiler. Yaşamını kaybeden emekçiler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan 1 Mayıs mitingi ise İstiklal Marşı ve 1 Mayıs Marşı'nın söylenmesi ile devam etti.
Mitingde 1 Mayıs konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi İrfan Gültekin, hükümet yetkililerinin söylediklerinin aksine işlerin iyi gitmediğini belirtti. İşsizliğin tüm makyajlara rağmen yükseldiğini vurgulayan Gültekin, "Yine oldukça iyi makyajlanan enflasyon oranı da çifte basamaklı sayılara çıkmıştır. Faizler yükseliyor, dış açık adeta patlama seviyesinde, bankalar, borsa, sermaye, ticaret, yabancı sermayenin elindedir. Vergi oranlarında dünya şampiyonluğuna doğru gidiyoruz.
En acı olanı da verginin en haksız en adaletsiz olanı dolaysız verginin oranı yüzde 70'lerin üzerine çıkmış olmasıdır" dedi.
Siyasi iktidarın, sermayeye destek amacıyla yeni bir teşvik paketi açıklarken, yoksullara ise yeni elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamları yaptığını kaydeden Gültekin, "Ülkenin bir yanı ucuz ekmek kuyruklarında saatlerce beklerken, ülkenin bir yerinde ise birileri milyon dolarlık arabalar için kuyruklara giriyor. Yüz binlerce üniversite mezunu gencimiz işsiz ve ümitsiz halde" diye konuştu.
Konuşmasında iş kazalarına da değinen Gültekin, "Son zamanlarda iş kazaları adeta cinayete dönüştü. İş kazalarında nice ocaklara ateş düştü. Aynı günlerde İş Sağlığı Güvenliği Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarı kimi tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapıyor ve uygulama için 3 yıl süre veriyor. Yani 3 yıl daha bu kazalar devam edecek" diye konuştu.
Gültekin konuşmasını, hazırlıkları süren demokratik sivil anayasanın barış için fırsat, böyle bir sürecin mimarlarının da demokrasiye en çok ihtiyacı olan işçi, emekçi kitleleri, ezilenler ve dışlananlar olmasını isteyerek bitirdi.
DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy'un da bir konuşma yaptığı 1 Mayıs mitingi, yerel sanatçı gruplarının verdiği konserle olaysız sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER