Türkiye'de Bir İlk Güneş Festivali

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek ‘Güneş Festivali’ 20 Haziran’da başlıyor. 21 Haziran ‘Dünya Güneş Günü’ dolayısıyla yapılacak festival üç gün sürecek.

Türkiye'de Bir İlk Güneş Festivali

Festival ile ilgili olarak Soli Pompeipolis Antik Kent önünde ortak basın açıklaması yapan Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ve MMO Mersin Şube Başkanı Alper Turna, 20-21-22 Haziran’da gerçekleştirecekleri ‘Güneş Festivali’ne bütün Mersinlileri davet ettiler.
Birinci ve ikinci 'Güneş Festivali’ni çok amatör bir ruhla yaptıklarını belirten Başkan Yıldırım, bu yıl düzenleyecekleri üçüncü festivalin ise daha profesyonel ama yerellikten kopmayarak yapacaklarını söyledi. Artık Festival'in geleneksel hale geldiğinin altını çizen Yıldırım, “Bildiğimiz gibi yılımızın 300 gününü güneşli geçiyoruz ama güneş enerjisinden yeterince faydalanamıyoruz. Şunu iftiharla söyleyebilirim ki dünyayı bilemiyorum ama Türkiye’de 'Güneş Festivali' adı altında böyle bir festival yapan ilk biziz. İlk olmak Mezitli’ye ve bize ait oldu. Bunun mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.
Soli Pompeipolis’te yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Yıldırım, “Hep diyorduk güneşin doğuşunu sessizce, yatarak izleyen sütunlarımız diye ama bugün sütunlarımız ayakta güneşin doğuşunu izliyorlar. Bunlardan restorasyon projesine aldığımız güney uçtaki 14 tanesinin çalışmalarını sonlandırdık” ifadelerini kullandı.
Mersin Müzesi’nde halkın görselliğine açılan eserlerin büyük kısmının Soli Pompeipolis’ten çıktığını vurgulayan Yıldırım, “Hedefimiz Soli Pompeipolisi açık hava müzesi haline getirmektir. Bu bölge ile ilgili birinci önceliğimiz 300 dönümlük birinci derecede sit alanı içerisinde kalan yerlerin kamulaştırılmasıdır. Pompeipolis sütunlarının doğusunda ve batısında kalan bölümün kamulaştırılması Kültür Bakanlığımız tarafından yapıldı. Yalnız batı tarafında olan bölümle ilgili olarak, ilgililer tarafından bir dava açıldı ama doğuda böyle bir dava yok. Sanıyorum bundan sonra bu çalışmalar daha hızlı devam edecektir” şeklinde konuştu.
MMO Mersin Şube Başkanı Alper Turna ise güneş enerjisi konusunda düzenledikleri festivalde giderek azalan ve dünyayı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi, ‘Güneş kenti Mersin’ sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
MMO olarak bu yılda festival kapsamında ‘Güneş Enerjisi Sistemleri ve Soli Pompeipolis’ konulu panel düzenleyeceklerini kaydeden Turna, “Panelde oturum başkanlığını Prof. Dr Yusuf Zeren yapacak. Panelde, ‘Güneş enerjisi Araştırma Merkezi Çalışmaları’, ‘Güneş enerjisi Isıl Uygulamaları’, ‘Güneş Enerjisi ile yürürlükteki Yönetmelikler’, ‘Enerji Mimarlığı ve Mezitli Güneş projeleri’ ve ‘Antik Dönemde Soli Pompeipolis ve Festivaller’ konularında bilgilendirmeler yapılacaktır” diye konuştu.
3 gün sürecek ‘Güneş Festivali’ne sanatçı akını da olacak. 20 Haziran’da Gribin Grubu, 21 Haziran’da Musa Eroğlu, 22 Haziran’da ise Gündağarken ve Kıraç konserleri olacaktır.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER