Tehlike büyüyor Deniz salyası rotasını Ege

Tehlike büyüyor Deniz salyası rotasını Ege

Tehlike Artıyor! Deniz Salyası Rotasını Ege Denizi'ne Çevirdi

Marmara ve Karadeniz'in ardından Çanakkale de müsilaj (deniz salyası) altında kaldı. Merkez, Kilitbahir-Eceabat arası ile Gelibolu kıyıları müsailajla kaplandı. Uzmanlardan uyarı geldi.

Marmara Denizi’nin Ege Denizi'ne açılan kapısı olan Çanakkale de müsilaj (deniz salyası) kirliliğinin tesiri altında. Çanakkale’de denize sahili olan Karabiga’da bir gece evvel sahil şeridi müsilajla kaplıyken, rüzgar ile sahildeki müsilaj (deniz salyası) Çanakkale Boğazı’na doğru hareket etmeye başladı. Çanakkale merkezinde liman ile kıyı şeridinde karadan 5-10 metreye kadar beyaz renkli müsilaj var.

Çanakkale Sahili’nden rüzgar ile beraber kopan ve beyaz görüntüsü ile binlerce denizanasının beraber hareket ediyormuş gibi gözüken büyük deniz salyası parçaları Kilitbahir ile Eceabat'a doğru gidiyor.

''MÜSİLAJ DÖRT AYIMIZI FELÇ ETTİ''

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, durumla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Marmara’dan gelen müsilajın bir bölümü Limni Adası’na, diğer bölümü de Gökçeada ile Gelibolu Yarımadası’ndan yukarı akıntı ile Saros’un içine doğru gidiyor. Boğazın içinde mercanların üstünün komple kaplı olduğunu biliyoruz. Müsilaj dört ayımızı felç etti. Ege’ye akan miktar fazla olmadığı için sıkıntı olmayacağını öngörüyorum.”

''GÜNEY EGE'DE ETKİLİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ''

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik deniz salyasının (müsilaj) seyrine ilişkin "Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi’ne üst akıntı mevcut. Hakim rüzgarlar değiştikçe bu akıntının hızı artıyor ve azalıyor. Şu an Çanakkale Boğazı’nda gördüğümüz müsilaj bu akıntının etkisiyle Limni Adası, Gökçeada ve Saroz Körfezi’ne doğru hareket ediyor. Kuzey Ege Denizi’nde birikimlerle karşılaşacağız. Güney Ege Denizi’ne gelince; tuzluluk, sıcaklık ve akıntı farklılıkları ve Ege ile Akdeniz’deki organizmaların dağılımlarının Marmara Denizi’nde sorun oluşturan organizmaların dağılımlarına benzer olmaması nedeniyle bu müsilajın Güney Ege’de etkili olacağını düşünmüyoruz." dedi.

Gelibolu’da Üçköprüler mahallesinin ortasında bulunan hemen hemen 200 metrelik Üçköprüler Deresi de tamamı ile müsilaja bürünmüş.

Kanalın çevresindeki otel ile bina sakinleri hem kokudan hem de görüntüden oldukça rahatsız. Kanalın bitişiğinde evi olan Bahar Yücel, “İki aydır böyle. Arada gidiyor rüzgarla geri geliyor. Oğlum 15 gün önce Saros’ta müsilajlı denize girdi. Ertesi gün ateşler içinde yandı. Önce koronavirüs sandık. Sonra ishal olduğunu öğrendik. Ben bu salyaya bağlıyorum” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2021, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER