Krizi Fırsata Çevirmek

Araştırmalar başlıyor.

Krizi Fırsata Çevirmek

Marmara Denizi'ni tehdit eden deniz salyasından tarımda faydalanılacak.

Marmara Denizi’nde son zamanlarda yoğun olarak görülen deniz salyası neredeyse tüm kıyılara yayıldı. Bursa belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),ortak bir çalışmaya adım attı. 

Bursa belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),deniz salyası için kolları sıvadı. Marmara Denizi’ni tehdit eden deniz salyasını avantaja çevirmek için birtakım bilimsel araştırmalar yapılmaya başlandı. Bir yandan denizi salyadan temizlemeye çalışan belediye bir taraftan da krizi fırsata çevirmenin peşine düştü. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, üstlerine düşen her şeyi fazlasıyla yapacaklarını söyledi. 

‘EKONOMİYE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ’

Deniz salyasının bir doğa afeti olduğunu söyleyen Arif Karademir, ‘Müsilaj tarımda, hayvan yeminde ve bazı kimyasalların elde edilmesinde ham madde olarak dünyada kullanılıyor. BTÜ bünyesinde Prof. Dr. Mete Yılmaz da bu konuda önemli çalışmalar başlattı. Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü temizleme çalışmasında elde edilen müsilajı ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Müsilaj bir taraftan önemli bir problem gibi görünürken, çiftçinin ürünlerine bereket veren bir gübreye dönüşebilir. Büyükşehir Belediyesinin çalışmış olduğu alanlara destek vermek, yeşil Bursa'nın daha yaşanabilir olması için BTÜ olarak her zaman hazırız’ ifadelerini kullandı. 

‘DENİZ SALYASINI TARIMA KAZANDIRABİLİRİZ’

Deniz salyasının antibakteriyel özelliklerinden bahseden BTÜ Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mete Yılmaz, ‘Toprağın özelliklerini iyileştiriyorlar. Tarımdaki verimi artırıyor. Diğer taraftan yıllardır laboratuvarda üretmeye çalıştığımız madde, Marmara'da kendiliğinden doğal olarak tonlarca ürüyor. Bu çevre felaketi olabilir. Sudaki canlılara zarar veriyor. Ama bunu bir şekilde toplarsak ve o içindeki değerli maddeyi ayrıştırabilirsek biyoteknolojiye, tarıma ve başka alanlara kazandırabiliriz. Mudanya kıyılarına ilk geldiğinde biz örneklerimizi topladık. Laboratuvarda öğrenciler bunların karakterizasyonlarına başladı. İçindeki hücrelerin salgıladığı değerli polisakkarit yapısındaki maddeyi diğer maddelerden ayrıştırdılar. Bunların hangi yapılardan oluştuğu, hangi alanlarda değerlendirilebileceği araştırıldı. İlk olarak tarım alanında değerlendirmek istedik. Toprağın özelliklerini iyileştirecek mi? Tarımsal üretimi artırabilecek mi? Biz bunları gübre olarak kullanabilir miyiz? Bunları tarımsal zararlara karşı önleyici madde olarak kullanabilir miyiz? Araştırmalara başladık’ dedi.

‘BU DOĞA OLAYINI ÇÖZECEĞİZ’

Ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, ‘Büyükşehir Belediyesi ile BTÜ arasında birçok alanda ortak çalışmalar yürütülüyor. Birçok proje hazırlandı. Önümüzdeki günlerde güzel duyurularımız olacak. Katkılarından ötürü BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'e ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu ve bunun gibi doğa olaylarının çıkardığı sorunları çözme konusunda bir irade ortaya koyuyoruz’ şeklinde konuştu. s0Uz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER