Kent konseyine Yeni Başkan

Mersin Kent Konseyi’nin bugün yapılan yeni dönem Genel Kurulu’nda, başkanlığa Yasmina Lokmanoğlu seçildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Kent Konseyi siyasi arenaya dönüştürülmemeli, buradan çıkacak sonuç Mersin’in ortak paydası olmalıdır” dedi.

Kent konseyine Yeni Başkan
Mersin Kent Konseyi’nin yeni dönem genel kurulu, il genelinden delegelerin katılımıyla Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ın da katıldığı toplantıda, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, odalar, dernekler ve çeşitli kurumlardan temsilciler yer aldı.

Genel kurulun açılışında bir konuşma yapan Başkan Kocamaz, Türkiye’de ilk kent konseylerinden birinin Tarsus’ta kurulduğunu anımsattı. İlk başta el yordamıyla işi yürüttüklerini belirten Kocamaz, “Ancak süreç ilerledikçe bu işin belediyeler tarafından ancak lojistik desteği sağlanmalı, belediyenin dışında bir yönetim tarafından kent konseyi kentin problemlerini masaya yatırmalı, tartışmalı ve çıkan sonucu da hem yerel hem genel yöneticilere aktarmalı sonucuna vardık. Bizim bu kararı almamızdan çok daha sonra bu iş yasa haline geldi ve kent konseyleri Türkiye genelinde oluşmaya başladı. Bizim en önemsediğimiz nokta, belediye meclisleri biraz da siyasi saiklerle belirleniyor. Yani kimin daha fazla çevresi var, kim daha fazla oy getirir, belediyelerde böyle bir anlayış oluşuyor. Oysa kentin dinamikleri, kentte yaşayan insanların görüşleri her şeyden çok daha önemli. Onların kent konseylerinde ortaya koyduğu düşünce, bilgi ve birikimlerini paylaşması belediye meclislerinin de önünü, ufkunu açacak ve kentin geleceğiyle ilgili verilecek kararlarda bir ortak tavır, ortak düşünce, bir konsensüs sağlanacak, yapılan işler daha da doğru olacak” diye konuştu.

“YEREL YÖNETİCİLER KESİNLİKLE KENT KONSEYLERİNDE OLMAMALI”

Kent konseylerinde delegeler dışında dışarıdan da zaman zaman destek alınabileceğini vurgulayan Kocamaz, “Kent konseylerinde yerel yönetimlerin temsilcileri olabilir ama yerel yöneticiler kesinlikle olmamalı. Ben dahil. Zira buradan çıkacak fikir ve düşünceler bize yol göstermeli, bizim dikte ettiğimiz bir konsey olmamalı. O zaman sağlıklı fikirler ortaya çıkmaz. Bizim göremediğimiz konuları hür ve bağımsız olarak buradaki arkadaşlarımız çok daha iyi değerlendirirler, bize de yol gösterirler” ifadelerini kullandı.

Mersin’in önünde çok büyük problemler ve çözüm bekleyen konular olduğunu da dile getiren Kocamaz, özellikle devasa bir çöp problemi olduğunun altını çizdi. Mersin’de hala aktarma istasyonlarının yapılamadığını, bu konuda geç kalındığını söyleyen Kocamaz, şöyle devam etti: “Şu andaki çöp deposu adı düzenli depolama ama vahşi depolama aynen devam ediyor. Bir diğer sorun ulaşım. Mersin’de bin 400’ün üzerinde şehir içerisinde dolaşan dolmuş var. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde artık dolmuşu göremezsiniz. Geçen hafta ilk tanıtımını yaptığımız Monoray Sistemi’ni herkesin dikkatine sunduk. Bu sistemi bu kentte toplu taşıma işini yapan, bundan ekmek yiyenlerin yapması önceliğimizdir.”

Balıkçı barınakları, sahillerin durumu, tarımsal hizmetler, kentin tarihi değerleri, sosyal politikalar gibi birçok konuda daha problem olduğunu da kaydeden Kocamaz, “Kent Konseyi’nde, konseyin çeşitli aktivitelerinin masraflarını karşılamak üzere Büyükşehir Belediyesi’nden bir kişi olacak. Burası siyasi arenaya da dönüştürülmemeli. Geçmişte bunları hep yaşadık. Kesinlikle böyle bir olaya fırsat vermeyeceğiz. Buradan bir ortak fikir, bir tema çıkmalı. Buradan çıkacak sonuç Mersin’in ortak paydası olmalıdır” şeklinde konuştu.

Kocamaz’ın konuşmasının ardından Divan Başkanlığı’na Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan’ın seçildiği genel kurulda, Ekolojik Yaşam Girişimcileri ve Gönüllüleri Derneği üyesi Yasmina Lokmanoğlu ile Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Göktaş, Kent Konseyi başkanlığına aday gösterildi. Yapılan oylama sonucunda Göktaş’a verilen 9 oya karşılık 69 delegenin oyunu alan Lokmanoğlu, Mersin Kent Konseyi’nin yeni başkanı oldu. Yeni başkan Lokmanoğlu, “Bu bir takım çalışmasıdır. Umarım hep beraber çalışır ve Mersin için en güzel olan şeyi yaparız” dedi.

Genel kurulda daha sonra katip üyeler ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun seçimi yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2014, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER