İhmaller yine bir can aldı!!

İhmaller yine bir can aldı! Asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!

İhmaller yine bir can aldı!!

İhmaller yine bir can aldı!!

İhmaller yine bir can aldı! Asansör kazaları kader değildir, engellenebilir!

Yenişehir İlçemizin Deniz Mahallesinde yaşanan asansör (platform) kazasında vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Öncelikle bu kazaların kader olmadığını ve engellenebileceğini belirtmek istiyoruz.

Asansör kullanımı elbette ihtiyaçtır, ama bu ihtiyacın karşılanması mevzuata uygun olmadığında yaşanan/yaşanacak kazalarda oluşan kayıpların telafisi olamamaktadır.

Yaşanan bu kazada maalesef asansör yaptırıcısı ve/veya asansör monte eden tarafından Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubemize hiçbir başvuru yapılmamıştır. Bir kez daha görüldüğü üzere kayıt dışı kalan her asansör ölüm riski taşımaktadır. Asansör yaptırılırken mutlaka mevzuata uyulmalıdır.

Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alan olduğu ve bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 35 (l) bendinde “Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması.” Maddesi ile Bina/Site Yöneticileri/Kat maliklerinin sorumlulukları belirtilmiştir.

04 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği bina sorumlusu/kat malikleri, asansör/asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmakla zorunlu tutulmuşlardır.

Kanun ve yönetmelik ile amaçlanan ”insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir.”

Asansör bulunmayan mevcut binalarda asansör kullanım ihtiyacı oluştuğunda; mevzuat değişikliği veya yapıdaki kat veya alan artışları nedeniyle asansör yapılması zorunlu hale gelen mevcut yapılara ilişkin ilave veya tadilat ruhsatı taleplerinde; bina içinde yapılacak tadilatlarla asansör tesis edilememesi halinde, engellilerin de erişiminin sağlanabilmesi için ön, yan ve arka bahçe mesafeleri içinde parsel sınırına en az 1.50 metre mesafe bırakılmak kaydıyla asgari ölçülerde panoramik asansör veya ulaşılacak katın yüksekliğinin uygun olması halinde 634 sayılı Kanun uyarınca muvafakat alınarak mekanik kaldırma iletme platformu yapılabilir. Binalarda ve girişlerinde engellilerin erişimine yönelik TS 9111 Standardına(Özürlüler Ve Hareket Kısıtlılığı Bulunan Kişiler İçin Binalarda Ulaşılabilirlik Gerekleri) uyulması zorunludur.

Asansörlerin güvenli kullanımı için yöneticiler; mevzuata uygun bir şekilde TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi(HYB) almış Yetkili Asansör firmalarından asansörün/asansörlerin aylık bakım hizmetini ve yılda bir defa da ilgili belediyenin protokol imzaladığı A Tipi Muayene Kuruluşundan yıllık denetim hizmetini almalıdır.

Yaşanacak bir kazada, yaralanmalı veya ölümle sonuçlanması durumunda yöneticilerin vicdani ve hukuki sorumlulukları vardır. Yöneticilerimiz bu sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Dediğimiz gibi “Asansör Kazaları Kader Değildir, Engellenebilir!”(06.09.2021)

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

İbrahim YÜCESOY

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2021, 04:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER