Filistin için tarihi gün

Filistin, BM'de ''Üye olmayan Gözlemci Devlet'' statüsü elde etti.

Filistin için tarihi gün

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, ''evet'', 9 ülke ''hayır'' oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı.

Böylece BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

"Hayır" diyenler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.
Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.
Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.
Pasifik ülkeleri, BM'de genellikle ABD ve İsrail'i destekliyor.

Abbas'ın konuşması

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ''Hala İsrail'in saldırılarında aldığı yaralarını saran, çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan şehitlerini defneden, İsrail'in Gazze'de yıktığı evlerin enkazı altında kalan hayatları arayan Filistin, bugün BM Genel Kurulu'na geldi. İsrail, Gazze'deki aileleri katletti, barış ve özgürlük içerisinde yaşama hayallerini ve özlemlerini katletti'' dedi.

Geçen günlerin barışa ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Abbas, Filistin'in Genel Kurul'a barışı temin etmek için geldiğini belirterek, ''Kanaatimiz, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğu yönündedir'' diye konuştu.

İsrail'den ilk tepkiler

Mahmut Abbas'ın Birlemiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı bitirmesinin ardından İsrail'den ilk tepkiler geldi.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, ''Tüm dünya, İsrail vatandaşlarına ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne karşı yalan propaganda, iftira ve zehirle dolu konuşmayı izledi. Barış isteyen biri böyle bir şekilde konuşmamalı'' denildi.

Oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından gelen ikinci açıklamada ise, ''Bu anlamsız karar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çok açık bir şekilde belirttiği gibi İsrail vatandaşlarının güvenliği garanti altına alınmadıkça Filistin devleti kurulmayacak" denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte,  ''Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı'' dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti.

ABD'den tepki

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, kararın barış sürecinde büyük bir engel oluşturacağını savundu.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, oylamanın barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar olduğunu belirtti.

Fransa'dan çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail ve Filistin'e koşulsuz olarak barış görüşmelerine yeniden başlamaları çağrısında bulunarak, Fransa'nın katkı vermeye hazır olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK
Başbakan Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ''Üye olmayan Gözlemci Devlet'' statüsü elde etmelerinin ardından aradı. Erdoğan, Abbas'a "Türkiye Filistin'e desteğini sürdürecek" dedi. Abbas da Erdoğan'a "Türkiye ve Türk halkına minnettarız" dedi.

DAVUTOĞLU: FİLİSTİN BAYRAĞI DA DALGALANMALI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda, ''Filistin sorunu'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın 65 yıldır Filistin halkının sorunlarına ve devlet olma hakkına gözünü kapadığını söyledi.

Gazze sokaklarında binlerce kişinin insanlık dışı ''açık hapishane'' koşullarında, Batı Şeria'da ise her köşede kurulan kontrol noktaları arasında yaşamaya çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, ''Filistin gerçeği bütün insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır'' diye konuştu.

Gazze ziyaretinde gördüklerini Genel Kurul'da anlatan Davutoğlu, bugünün Filistin realitesine gözlerin açılması için önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Bu tarihi günde Genel Kurul'da bulunmaktan mutluluk duyduğuna değinen Davutoğlu, bugün Filistin halkına yönelik tarihi haksızlıkları düzeltmek için toplandıklarını belirtti.

''Gelecek için Filistin'in üye olmayan gözlemci devlet statüsü talebinin arkasında olmalıyız'' diyen Davutoğlu, Filistin'in devlet olma hakkının yıllardır reddedildiğini, bu reddin yasal, ahlaki ya da siyasi bir temeli olmadığını söyledi.

Filistin halkının kendi devletlerine sahip olmaya yönelik meşru taleplerine yüz çevrilemeyeceğine işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

''Eğer bir uluslararası düzen ve BM sisteminin saygınlığından bahsediyorsak Filistin bayrağı bu binanın önünde dalgalanmalıdır. Bu bayrak sadece bağımsız bir ülkeyi değil, Filistin devletine ve halkına karşı yıllardır yapılan haksızlıkların da düzeltilmesini temsil edecek. Adalet, uluslararası düzen ve insan hakları vizyonumuz tam üyelik statüsü kazanan Filistin bayrağının BM önünde diğer ülkeler gibi dalgalanmasına kadar başarılmış sayılmayacak. Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunana kadar Ortadoğu ve ötesinde barış girişimleri başarılı olamaz.''

Doğru zaman ne zaman?

Davutoğlu, Filistin'e sağlanacak üye olmayan gözlemci devlet statüsünün çözüme katkı sağlayacağını ifade ederek, ''Ancak Filistin'in bu talebini engellemeye yönelik çabaları görmekten üzüntü duyuyoruz'' diye konuştu.

Bu süreçte sık sık ''doğru zaman değil'' itirazlarını duyduklarını belirten Davutoğlu, ''Peki, o zaman açıkça sormama izin verin? Filistin'in devlet olma hakkını kazanması için doğru zaman şimdi değilse ne zaman?'' dedi.  

Bölgede şu anda yaşanan anlaşmazlıkların Filistin'in uluslararası toplum tarafından tanınmış bir devlet olmasını engelleme için bahane olmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Filistin devletinin tanınması uluslararası toplum için bir seçenek değil, ahlaki, siyasi, stratejik ve meşru bir yükümlülüktür'' ifadesini kullandı.

Türkiye olarak bütün Filistin halkının yanında olacaklarının altını çizen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bütün BM üyelerini Filistin halkına karşı gecikmiş yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum. Birazdan oylanacak tasarı doğru yönde atılacak ilk adım olacak ve bütün Filistin halkını biraz olsun rahatlatacaktır'' dedi.

Davutoğlu'nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER