Fatma Kurtulan, Soru Önergesi Verdi

Fatma Kurtulan, Soru Önergesi Verdi

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Mersin'de kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce tehdit edilen HDP gençlik meclisi ve parti üyelerine yönelik İçişleri Bakanlığına yöneltmiş olduğu soru önergesi aşağıdadır. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorumun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. TBMM İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 28.06.2021

Fatma Kurtulan

Mersin Milletvekili

Mersin’de Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisi ve parti üyelerimizin, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce tehdit edildiği kamuoyuna yansımıştır. Mayıs ayında polislerce tehdit edilen HDP Mersin Gençlik Meclisi üyemiz Resul Demir’e 24 Haziran tarihinde ise “tr19akgenclik” sosyal medya hesabı üzerinden “Sizler hepiniz ölümü hak ediyorsunuz. Sana da sıra gelecek. Senin ölümün Deniz Poyraz'ın ölümünden daha beter olacak. Hepiniz vatan hainisiniz. Şerefsiz köpekler Ülkü Ocakları ve Ak Gençlik her yerde artık” tehdit mesajı atılmıştır. Demir, tehdit mesajlarından sonra gece saatlerinde evine gittiği sırada gri renkli ve plakasız bir aracın üzerine sürüldüğünü beyan etmiştir. Demir ile birlikte Mersin’de Ali Çat, İsa Dağ, Ali Bilen, Gençlik Meclisi üyemiz Ö. A ve S.Ş. de tehdit edilmiştir. İHD Mersin Şubesine haziran ayında tehdit edilen kişiler tarafından yapılan başvuru sayısı 7 iken, başvuru yapmamış olanlarla birlikte sayının daha fazla olabileceği değerlendirilmektedir. Yapılan başvurulardan birinde iki genç, kendilerini polis olarak tanıtan sivil kişilerce gözaltına alınmış, karakola götürülerek sorgulanmış ve kentte yaşanabilecek olası bir olaydan kendilerinin sorumlu tutulacağı yönünde tehdit edilmişlerdir. Gözaltına alınan kişiler hakkında karakolda herhangi bir tutanak da tutulmadığı İHD başvurusunda beyan edilmiştir.

Bu bağlamda;

Mersin’de HDP Gençlik Meclisi ve parti üyelerimizin tehdit edilmesiyle ilgili başlatılmış bir soruşturma/inceleme bulunmakta mıdır?

Mersin’de HDP Gençlik Meclisi ve parti üyelerimizin tehdit edilmeleriyle ilgili gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır?

Tehdit mesajları gönderen “tr19akgenclik” isimli sosyal medya hesabı kime aittir? Hesabı kullanan kişi veya kişiler ilgili inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Hesapla bağlantılı olarak gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır?

Mersin’de iki kişinin, kendilerini polis olarak tanıtan sivil kişilerce gözaltına alındığı, karakola götürülerek sorgulandığı, kentte yaşanabilecek olası bir olaydan kendilerinin sorumlu tutulacağı yönünde tehdit edildiği iddialarıyla ilgili Bakanlığınızca soruşturma/inceleme başlatılmış mıdır? İki kişiyi gözaltına alan polisler kimlerdir? Gözaltı işlemi hangi gerekçe ile gerçekleşmiştir? Gözaltı tutanağının tutulmamasının gerekçesi nedir?

Kolluk tarafından tehdit edildiği gerekçesiyle Bakanlığınıza bağlı birimlere yapılan başvuru sayısı kaçtır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER