Eğitim Sen’den yılsonu karnesi: MEB Sınıfta Kaldı!

Eğitim Sen, yılsonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) karnesini verdi. Karneye göre MEB, parasız, eşit, bilimsel, laik anadilde eğitim gibi konularda sınıfta kaldı.

Eğitim Sen’den yılsonu karnesi: MEB Sınıfta Kaldı!

Eğitim Sen Mersin Şubesi, şube binasında basın açıklaması gerçekleştirerek,  “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Sonunda Eğitimin Durumu” raporunu ve Milli Eğitim Bakanlığına verdiği karneyi kamuoyuyla paylaştı. Eğitimde ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamalarının arttığı, devlet okullarına ayrılmayan kaynakların çeşitli adlar altında özel okullara aktarıldığı, yatırımlarının eşitsiz ve ayrımcılık yaratacak şekilde imam hatip okulları lehine kullanıldığını, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının arttığı vurgulanan raporda, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, laik eğitim, parasız eğitim, güvenceli istihdam, kamusal ve nitelikli bir eğitim sistemi, eğitim emekçilerine verilen değer, insan onuruna yaraşır maaş, demokratik ve çoğulcu eğitim gibi konularda sıfır aldı.

“ÇÖZÜM POLİTİKALARI GELİŞTİRİLMİYOR”

Raporun sonucunu paylaşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunların, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığını gösterdiğini söyledi. Okullarda yaşanan yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamaları, siyasal-ideolojik hedeflere uygun olarak alınan bilim karşıtı kararlar eşliğinde okullarda hayata geçirilmeye devam ettiğini ine süren Sümbül, “2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk yarısında eğitim alanında yaşanan gelişmeler, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını göstermiştir” dedi.

“ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER MUTSUZ”

Pandemi nedeniyle uygulanan uzaktan eğitimle ilgili sorunların çözümü için gerekli adımların atılmadığını söyleyen Sümbül, “Eğitime erişimde yaşanan sorunlar başta olmak üzere eğitimde dayatmacı politikaların sürmesi nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin mutsuz olduğu, öğretmenlerin esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın devam ettiği, eğitim sürecinde farklı dil, kimlik ve inançların dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin başarılı olması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“SORUNLAR EKONOMİK GELİŞMELERDEN BAĞIMSIZ DEĞİL”

Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığına dikkat çeken Sümbül, “Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır” diye konuştu.

AjandaHaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER