Türkiye 52 yıllık sorunu 2 ay sonra tarihe gömüyor

Türkiye , ilk stand-by'ı 1961 yılında imzaladığı IMF 'den 2 ay sonra kurtuluyor. 14 Mayıs'ta Türkiye için yeni bir dönemin de kapıları açılacak...

Türkiye 52 yıllık sorunu 2 ay sonra tarihe gömüyor

Türkiye mayıs ayındaki 424 milyon dolarlık taksidi de ödediği taktirde artık IMF ile olan borç ilişkisini de bitirecek. IMF'den ilk borcunu 1961 yılında alan ve Fon'dan bugüne kadar 50 milyar doların üzerinde kaynak kullanan Türkiye, böylece yepyeni bir dönemin de kapılarını açmış olacak. Türkiye'nin IMF'ye ödemesi gereken tutar yaklaşık 281 milyon SDR. Bu arada hatırlatmakta fayda var.

IMF nezdinden herhangi bir ülkenin para birimi kullanılmıyor. Buna karşılık Fon'un yaptığı ödemeler ya da Fon'a yapılacak transferler SDR olarak hesaplanıyor. Özel çekme hakları olarak çevrilen birim dolar, euro, sterlin ve yenin bazı oranlarla karıştırılmasıyla hesaplanıyor. En son 1 Ocak 2011'de hangi para biriminin sepette ne kadar ağırlığı olacağına karar verilmişti. Bugün 1 SDR, 0,374 euro, 0,094 yen, 0,113 sterlin ve 0,419 dolardan oluşuyor.

Artık sadece 4. madde için geliyorlar

Başta 2001 olmak üzere, Türkiye'nin kendi ayağına kurşun sıkarak oluşturduğu krizlerde IMF her zaman, Türkiye'nin bu 'yaralı' durumundan yararlanmaya çalışan bir kurum olarak gösterilmişti. Hükümet, mali disiplini sağlamlaştırmak için 2005 yılında imzaladığı stand-by anlaşmasının ardından Fon'la bir daha masaya oturmadı. 2010 yılında görüşmeler, ani bir kararla rafa kaldırılmıştı.

Şu an IMF sadece 'dördüncü madde' görüşmeleri için Türkiye'ye geliyor. Görüşmeler, tüm üye ülkelerin her yıl gerçekleştirmesi gereken bir konsültasyon.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER