İhracatçıların Umudu İran

Akib’in Ocak Ayı İhracati, 2015’in Ocak Ayına Göre Yüzde 23,9 Düşüşle 733 Milyon Dolar Oldu. Akib Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Kötü Başladıkları Yılı İyi Bitirmek İstediklerini Belirterek, İran Pazarı İçin Yoğun Şekilde Çaliştiklarini Ve 2016'yı Pozitif Rakamlarla Kapatmak İstediklerini Kaydetti.

İhracatçıların Umudu İran
Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 2016 yılına kötü başladı. AKİB’in ocak ayı ihracatı, 2015’in ocak ayına göre yüzde 23,9 düşüşle 733 milyon dolar oldu. AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, kötü başladıkları yılı iyi bitirmek istediklerini belirterek "İran pazarı için yoğun şekilde çalışıyoruz ve 2016 yılını pozitif rakamla kapatmak istiyoruz” dedi.
AKİB’in 2016 Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı. 2015’in ocak ayında 963,7 milyon dolar ihracat gerçekleştiren AKİB, bu yılın ocak ayında sert bir düşüş yaşadı. AKİB’in ocak ayı ihracatı, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 23,9 düşüşle 733 milyon dolarda kaldı.
Türkiye’nin en büyük ikinci liman şehri olan Mersin’deki düşüş çok daha yüksek gerçekleşti ve Mersin, ihracatındaki yüzde 37 düşüşle jeopolitik krizden en çok etkilenen şehirlerden biri oldu.
İhracat rakamlarına ilişkin açıklama yapan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ihracatta 2015 yılında başlayan düşüşün yeni yılın ilk ayında da etkisini gösterdiğini belirtti. Aymen, kötü başladıkları yılı iyi bitirmek istediklerini belirterek "İran’a ambargonun kalkması bölgeye yakınlığımız nedeniyle bize umut veriyor. İran pazarı için yoğun şekilde çalışıyoruz ve 2016 yılını pozitif rakamla kapatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TERÖR YÜZÜNDEN LOJİSTİK AVANTAJLARI KULLANAMIYORUZ”
Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarının ihracata etkisi üzerinde de duran Aymen, Habur sınır kapısının açılmasına rağmen terör olayları yüzünden hâlâ lojistik avantajlarını kullanamadıklarına dikkat çekerek, “Düşen petrol fiyatlarına rağmen yükselen lojistik maliyet rekabet gücümüzü düşürüyor” diye konuştu.
2016 yılında dünyanın çeşitli yerlerinde açılacak Türk Ticaret Merkezlerinin ilkinin Tahran’da açılacak olmasını yerinde bir karar olarak değerlendiren Aymen, hazırlanan Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi çalışması ile de kaybedilen pazarların telafi edilebileceğini ve yıl sonunda tekrar pozitif rakamlara ulaşabileceklerini ifade etti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER