AKAMİB, 2022 yılında tanıtım atağına kalkacak

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 2022 yılı hedeflerinin katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak olduğunu söyledi

AKAMİB, 2022 yılında tanıtım atağına kalkacak

Almanya, Kanada, Fildişi Sahili ve Dubai hedefte:

AKAMİB, 2022 yılında tanıtım atağına kalkacak

Küresel pazarda yaşanan zorluklara rağmen, sektörün 2021 yılını başarıyla geride bıraktığını belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 2022 yılı hedeflerinin ise katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak olduğunu söyledi.

Pandeminin etkilerinin yoğun hissedildiği 2020 yılını performans kaybı yaşamadan atlatmayı başaran Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörü, 2021 yılında ise 7 milyar dolar sınırına dayandı. 2021 yılında en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Irak ilk sırayı alırken, İsrail, Birleşik Krallık, Almanya ve Libya onu takip etti. Yıl bazında en fazla ihracat artışı yüzde 73 ile Fransa’ya olurken, 714.5 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Aralık ayında Yunanistan’a yapılan ihracatın yüzde 195,3 oranında artması dikkat çekti.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, konteyner ve navlun krizi, hammadde teminindeki sıkıntılarla dolu bir yılı geride bıraktıklarını belirten Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Kılıçer, “Buna rağmen ihracatta 7 milyar dolara yaklaşmak sektör için büyük bir başarıdır. Tüm yaşananlara karşın firmalarımız üretmekten ve ihracat yapmaktan vazgeçmedi. 2022 yılına geçmişte yaşanan sıkıntılardan ders alarak girdik. Bu yıl daha çok katma değerli üretim ve daha fazla döviz girdisi için tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğimiz bir yıl olacak” dedi.

2021 yılında yüzde 25 ihracat artışı gerçekleşti

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin, Aralık ayında yüzde 16,8’lik artışla 92.8 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “2021 yılını geçtiğimiz yıla göre 25,3’lük artış ve 896.7 milyon dolarlık ihracatla kapatıyoruz. Aralık ayında ve yıl genelinde birliğimizin birinci pazarı Irak oldu. Aralık ayında en fazla artış yaşana ülke yüzde bin 121 ile Tayvan olurken, yıl genelinde en fazla ihracat artışını yüzde 72 ile Libya’ya gerçekleştirdik” dedi.

2021 yılında Irak’ın ardından İsrail, Almanya, Libya, Birleşik Devletler, Fransa, İtalya, Suriye, Birleşik Krallık, ve Romanya’nın sırasıyla en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke olduğunu söyleyen Başkan Kılıçer, “Alt ürün gruplarına göre yıl genelinde ilk sırayı yüzde 24,8 artış ve 546.1 milyon dolar ihracatla Mobilyalar ürün grubun alırken, 143.8 milyon dolarlık ihracatla Keresteler-Sandık-Kafes-Palet ürün grubu onu izledi. Kağıt karton ve matbu yayınların ihracatı yüzde 13,8 artışla 123,2 milyon dolar olurken, orman tali ürünleri ihracatı yüzde 27,2 artışla 47,2 milyon dolar oldu. 2021 yılında yüzde 38,4 ile en fazla ihracat artışı ise Diğer Ahşap Mamülleri ürün grubunda yaşandı” şeklinde konuştu.

“Almanya’dan Fildişi Sahili’ne kadar tanıtım çalışmaları yapacağız”

AKAMİB’in özellikle sektörde yoğun olan KOBİ’leri ihracatla tanıştırma faaliyetlerine büyük önem verdiğine dikkat çeken Onur Kılıçer, “Şubat ayında Adana Mobilya Ur-Ge projesi kapsamında Almanya’ya yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştireceğiz. Mart ayında ise Hatay Mobilya ve Aksesuarları Ur-Ge projesi kapsamında Fil Dişi Sahili yurt dışı pazarlama faaliyeti yapacağız. Yine Mart ayında Mersin Kereste Palet Ur-Ge kapsamında Dubai yurt dışı pazarlama faaliyeti yanı sıra Dubai Wood Show Fuarı’nı ziyaret edeceğiz. Mayıs ayında ise yapacağımız Kanada Sektörel Ticaret Heyet Organizasyonu ile firmalarımızın yeni pazarlara ulaşmasını sağlayacağız. 2022 yılında tanıtım faaliyetlerine hız vereceğiz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER