Yaralık Leylek Büyükşehirle emin ellerde

Adana’da silahla vurularak, bacağından yaralanan leylek, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’nın yeni misafiri oldu. Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından tedavi altına alınan leyleğe “Gezgin” adı verildi. Kısa sürede Hayvan Parkı’nın maskotu haline gelen Gezgin, tedavi süreci bittikten sonra bir sonraki göç döneminde doğaya salınacak.

Yaralık Leylek Büyükşehirle emin ellerde

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaban hayatı koruma, kurtarma ve rehabilitasyon hizmeti veren Tarsus Hayvan Parkı’nın yeni misafiri, bacağından vurularak yaralanan leylek oldu. Veteriner hekimlerin “Gezgin” adını verdiği leylek, tedavisi tamamlanmak üzere Tarsus Hayvan Parkı’na getirildi. Silahlı yaralanmaya bağlı olarak, sağ bacağına saçma saplanan ve göç mevsimini kaçıran Gezgin, bir sonraki göç dönemine kadar Tarsus Hayvan Parkı’nın misafiri olacak.

“Göç döneminde çok fazla yaralı leylek geliyor”

Tarsus Hayvan Parkı Müdürü ve Veteriner Hekim Mesut Özdemir, Gezgin’in tedavisinin devam ettiğini ve ilkbaharda doğaya salmayı planladıklarını ifade etti. Özdemir,  “Göç dönemi olduğundan dolayı gerek ilkbahar, gerekse sonbahar dönemlerinde yoğun bir şekilde yaralı leylek vakaları geliyor. Gezgin de bunlardan biri. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, Adana bölgesinden ayağından ateşli silahla vurulan leyleği bize getirdiler. Bizde yaklaşık 10 gündür tedavi ediliyor. Öyle görünüyor ki Gezgin, önümüzdeki göç mevsimi olan ilkbaharda doğaya tekrar salınacak. İlkbahara kadar zaten ancak kendini toparlar” diye konuştu.

Tekrar göç edebilmek için iyileşmeyi bekliyorlar

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkı’nda farklı nedenlerle yaralanmış halde bulunan yaklaşık 10 leylek bulunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından yaralı halde bulunan leylekler, Tarsus Hayvan Parkı’na getiriliyor. Genellikle Mersin, Tarsus ve Adana bölgelerinden gelen ve tedavileri yapılan leylekler, bir sonraki göç mevsimine kadar hayvan parkının misafiri oluyor. Tekrar uçamayacak durumlarda olanlar ise koruma altına alınarak, Tarsus Hayvan Parkı’nın ömürlük misafirleri oluyor.

Leylek ölüm ve yaralanmalarının en büyük nedeni kentleşme, elektrik telleri ve insan faktörü

Leylekler, Tarsus Hayvan Parkı’na genellikle elektrik teline takılma, yorgun düşme, çarpma, düşme ve insanlar tarafından yaralanma vakaları ile getiriliyor. Leylek yaralanmalarında en önemli nedenlerin başında ise kentleşme, elektrik telleri ve insan faktörü geliyor.

Bu faktörler sebebiyle her geçen gün leyleklerin beslenebilecekleri ve özellikle dinlenebilecekleri korunaklı alanlar azalıyor.

Mersin göç yollarında önemli bir konumda

Sonbahar göçleri ise Ağustos ayının başında başlıyor ve Eylül’ün ortasına kadar yoğun şekilde sürüyor.

Dünyanın kuzey yarım küresindeki çeşitli yerlerinde olduğu gibi Türkiye’de de leylekler, kırlangıçlar ve daha birçok kuş türünün sonbahar geldiğinde binlerce kilometreyi aşarak Afrika’ya göç ettiği biliniyor.

Mersin ve Hatay ise Akdeniz’i aşıp kara kıtaya varmadan önce leyleklerin göç yolu güzergâhında karada bulunan son Türkiye topraklarını oluşturuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER