Kuraklık, 'Acil eylem planına ihtiyaç var'

WMO'dan kritik uyarı: 'Acil eylem planına ihtiyaç var'

Kuraklık, 'Acil eylem planına ihtiyaç var'

WMO'dan kritik uyarı: 'Acil eylem planına ihtiyaç var'

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas "Yaklaşan su krizine karşı uyanmamız gerekiyor. Dünyadaki su kaynaklarının yönetimi ve iklim politikalarının geliştirilmesi için acil eylem planına ihtiyaç var" uyarısında bulundu.

Kuraklığa yenik düşen tarım alanları, sel ve taşkınlarla su altında kalan evler, kasıp kavuran sıcaklıklar… 

Tüm bu faktörler dünyada milyonlarca canlıyı yerinden ediyor. İklim krizinin gazabına uğrayan insanların tek çaresi ise göç etmek olmamalı... 

Keban Baraj gölü Ekim yapılıyor

Kuraklık nedeni ile baraj gölünde sular çekildi

Elazığ'da kuraklık nedeni ile suların çekildiği Keban Baraj Gölü kıyısında vatandaşlar şeker pancarı ekti. Binbir zahmetle ürünlerine bakan çiftçiler şeker pancarı hasadına başladı.

Patnos Barajı

Kuraklık tarımın ve kuşların hayat kaynağı Patnos Barajı'nı da vurdu

Ağrı'nın Patnos ilçesindeki Gevi Çayı üzerinde yer alan, tarım ve doğa hayatı için önem arz eden Patnos Baraj Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık ve yağışların azlığı sebebiyle büyük oranda düştü.

Fotoğraf Mumcular Barajı

Kuraklık uyarısı: Mumcular Barajı alarm veriyor

Türkiye'nin en fazla yağış alan illerinden Muğla'da beklenen miktar yağmayınca su rezervleri, minimum seviyelere geriledi. Bodrum'un en önemli iki içme suyu kaynağından biri olan Mumcular Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10'un altına indi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, 2015 Eylül ayında yüzde 50 olan doluluk oranının barajda 2020'de yüzde 18'e, 2021'de de yüzde 9'a düştüğünü açıkladı.

Bodrum’un tek su kaynağı olan Mumcular Barajı yüzde 10’un altına düşünce Bodrum’a giden su kesildi. Bodrum’a Geyik Barajı'ndan su verilmeye başladı. Barajın çekilmesinin ardından 40 yıl önce sular altında kalan Bodrum - İzmir karayolu ortaya çıktı.

Konya Ovası'nın yeraltı su seviyesi 15 metre düştü

Uzmanlar, kuraklık ve yer altı sularının kontrolsüz kullanımı nedeniyle zor bir süreçten geçilen Konya Kapalı Havzası içerisindeki Konya Ovası‘nda tarımsal sürdürülebilirlik ve verim için bölgenin yapısına uygun arpa buğday gibi daha az su tüketen bitkilere yönelime dikkat çekiyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zengin: “Sulu tarım yapan çiftçilerimiz yer altı sularını kullanıyor. Her yıl genellikle yer altı sularında 2 metre düşüş olurken, bu yıl Konya Ovası’ndaki su düşüşü bazı bölgelerde 15 metreye varıyor.” ifadesini kullandı.

Kartal Gölü kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kartal Gölü, kuraklık nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 6 dekarlık alana sahip gölde Kemer Mahallesi Muhtarı Ramazan Çatılı, “Önümüzdeki 30-40 günde yeterli yağmur yağmazsa, göl tamamıyla kuruyabilir. İlk kez böyle bir olayı yaşıyoruz.” dedi.

Fotoğraf Zeyrek Baraj Gölü

Kuraklık nedeniyle Zernek Barajı’ndaki su seviyesi son yılların en düşük seviyesine geriledi

Van'ın Gürpınar ilçesi sınırları içerisinde bulunan, sulama ve enerji üretimi için kullanılan 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip Hoşap Çayı üzerinde kurulu Zernek Barajı’ndaki su seviyesi son yılların en düşük seviyesine geriledi. İlçede sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1980-1988 yılları arasında inşa edilen barajdaki su miktarı üçte iki oranında düşüş yaşandı. Suyun azaldığı bölgede çekilmeyi gösteren katmanlar, küçük adacıklar ve toprak yüzeyinde çatlaklar oluştu. Kentte bazı göletler kururken, barajlar da taban seviyesine indi.

Asya'nın en büyük göllerinden olan İran'daki Urmiye Gölü kuraklık, barajlar, yanlış sulama gibi nedenlerden dolayı yok olmanın eşiğinde. Gölün %95'i kurumuş durumda.

Fotoğraf Van Gölü kuraklık tehlikesi

Van Gölü havzası susuzluk alarmı veriyor

Kuraklık Türkiye’de en çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde etkili oldu. Uzmanlara göre, alarm seviyesinde seyreden kuraklık nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içinde ciddi su sorunu yaşanacak.

Diyarbakır'daki Devegeçidi Barajı'nda kuraklık nedeniyle sular 150 metre çekildi

Kuraklık barajlardaki su seviyesini de etkiledi. Diyarbakır'daki barajların su seviyelerinde, önceki aylara kıyasla önemli oranda düşüş yaşandı. Devegeçidi Barajı'ndaki sular çekildi.

Diyarbakır'daki Devegeçidi Barajı'nda kuraklık nedeniyle sular 150 metre çekildi. Dicle ve Fırat nehirleri üzerindeki barajlarda, doluluk oranlarının yüzde 34 civarında olduğu belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışlar bu yıl yüzde 40 azaldı. Yaşanan kuraklık, barajlardaki su seviyesini de etkiledi. Diyarbakır'daki barajların su seviyelerinde, önceki aylara kıyasla önemli oranda düşüş yaşandı.

Kazakistan'da kuraklık nedeniyle tarım alanları kurudu, binlerce hayvan telef oldu

Uçsuz bucaksız topraklarıyla Orta Asya‘nın geniş ülkesi Kazakistan, yaşanan kuraklığın olumsuz sonuçlarıyla mücadele ediyor.

Ülkenin güney ve batı bölgeleri, daha önce hiç görülmemiş kuraklık yaşıyor.

Bu yıl hiç yağış olmaması ve aşırı sıcak hava, hayvanların besin kaynaklarını kuruttu, kuraklığı artırdı. Bölgedeki yüzlerce çiftçi atlarını, ineklerini, koyunlarını kaybetti.

Göllerimizin %60'ı kurudu

Kuraklık nedeniyle Türkiye'deki nehirlerin su akış hızı yüzde 70 oranında düşerken, göllerin de yüzde 60'ı kurudu. Uzmanlar yakın gelecekte su krizi yüzünden kitlesel göçler yaşanacağı uyarısında bulundu.

Toroslar'da bal üretimi yüzde 60 düştü

Mersin'de, Türkiye'nin önemli bal depolarından Toroslar'ın zirvesindeki Eğriçayır Yaylası'nda, kuraklık nedeniyle verim azaldı.

Mersin'de, Türkiye'nin önemli bal depolarından Toroslar'ın zirvesindeki Eğriçayır Yaylası'nda, kuraklık nedeniyle verim yüzde 60 oranında düştü. Arıcı Celal Çay, uzun zamandır yağış olmaması nedeniyle verimin düştüğünü söyledi

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2021, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER