Enginarın Faydası

Sakaryada hasatı başladı

Enginarın Faydası

Kilo verme sürecini hızlandırmasıyla bilinen enginar, aynı zamanda karaciğeri temizler ve mideyi korur. Enginarın diğer faydalarını ve enginar hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginar mevsimi geldi sonunda… Bundan dolayı da mutfaklarımıza misafir olmaya başladı. Ben bir Egeli olarak eskiden hiç sevemedim enginarı. Şimdi ise en sevdiğim sebzelerden bir tanesi. Tabi doğal olarak da o yemediğim zamanlarda neden sevmediğimi hala çözemiyorum ama yapacak bir şey yok. Önümüze bakmak lazım…

Enginar, sağlıklı beslenmek ve rutin bir sebze ya da baklagillerin dışına çıkabilmek için muhteşem bir alternatiftir.

Enginar C ve K vitamin açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu magnezyum, çinko, potasyum, demir, kalsiyum ve lifin de önemli bir miktarını enginardan sağlayabilirsiniz.

enginar-nerede-uretilir

Enginar Nedir? Enginar Nerelerde Üretilir?

Enginar, mavi ve mor renklerde yetişen, papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Genelde 50-150 cm. boyunda ulaşan ve güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Ülkemizde de en çok yetiştirildiği bölge Marmara ve Ege bölgeleridir. En çok yetiştirildiği şehir Bursa’dır. İki çeşit üretim yöntemi mevcuttur. Bunlar dip sürgünleri ve kök parçaları ile yapılan üretimlerdir. En çok tercih edilen dip sürgünleri üretim şeklidir.

enginar-yararlari-nelerdir

Enginarın Yararları Nelerdir?

  1. Kötü Kolesterolü Düşürür
  2. Sindirim Sistemini Güçlendirir
  3. Mideyi Korur
  4. Kan Hücrelerini Güçlendirir
  5. Kilo Verme Sürecini de Destekler
  6. Karaciğeri Temizler
  7. Kemikleri Güçlendirir
  8. Hücre Onarımı ve Yenilenmesini Destekler

1. ​Enginar Kötü Kolesterolü Düşürür

Enginarın antioksidan, vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı dolaşım, sindirim sistemi ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Enginar, kanı da temizlemektedir. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü de dengede tutmaktadır.

Tabi ki bu yararlarından faydalanabilmek için arada bir tüketmek yeterli olmayacaktır. Haftada bir kere düzenli tüketilmesi sonucu bu sağlıklı etkileri görebiliriz.

2. ​Enginar Sindirim Sistemini Güçlendirir

Enginar lifli bir yapıya sahiptir. Lifli yapılı besinler de vücudumuzun sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler. Enginar da bu sebeple tüketildiğinde mide ve bağırsak hareketlerini daha iyi çalıştırır.

enginar-mideye-iyi-gelir-mi

3. Enginar Mideyi Korur

Enginar, amino asit bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle midenin asit oranının dengede kalmasını sağlar. Enginar, mide ve bağırsağı temizleyerek şişkinlik ve gaz oluşumunu engeller.

4. Enginar Kan Hücrelerini Güçlendirir

Kan hücreleri güçlü olduğu zaman vücuttaki kan akışı da dengeli bir seviyede ilerler. Kan hücrelerini güçlendirebilmek için de sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır açısından zengin olan besinlerden tüketmek gereklidir. Bu açıdan da enginar tüketmek gerekir. Bakır da kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve korunması için önemlidir. Bakır da enginar da çok fazla bulunmaktadır. Enginarın antioksidan özelliğinin bulunması sadece kan açısından değil aynı zamanda vücuttaki iç organlarının temizlenmesi ve fonksiyonlarının arttırılmasına da önemli yardımda bulunur.

enginar-ile-kilo-verme

5. Enginar Kilo Verme Sürecini de Destekler

Enginar kalori ve yağ bakımından düşük, lif bakımından da oldukça zengin bir besindir. Vitamin ve mineral açısından zengin olması, amino asit özelliğinin olması, lif deposu olması hem vücudu beslemesi hem de tok tutması sebebi ile kilo verme sürecini destekler.

6. Enginar Karaciğeri Temizler

Antioksidan açısından zengin olan enginar karaciğer dostudur. Bu sebeple karaciğer detoksu tariflerinde enginara yer verilmektedir.

Enginar yaprağı ile hazırlanan karaciğer detoksu tarifi nasıldır?

3-5 tane enginar çanak yaprağı ve 2-3 tane enginar sapını yarım litre suyun içinde 5-10 dakika boyunca kaynatın. Yaprakları suyun içinden çıkartın. Suyun içine 5 tane limon sıkın. 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı bal, 2 tatlı kaşığı karahindiba ekleyin. 1 hafta boyunca sabah akşam tüketin. Bu kür karaciğerin temizlenmesi için önerilmektedir.

enginar-yararlari

7. ​Enginar Kemikleri Güçlendirir

Enginar, %22 oranında K vitamini içerir. Yani bir porsiyon enginar tüketimi sayesinde günlük ihtiyacınız olan K vitamininizi karşılamış olursunuz. Düzenli enginar tüketimi sayesinde kemiklerimiz güçlenir. Özellikle gelişmekte olan çocuklar ile ileri yaştaki bireylerin düzenli tüketmesi önerilmektedir.

8. Enginar Hücre Onarımı ve Yenilenmesini Destekler

Enginarın vitamin ve antioksidan açısından zengin olması sebebi ile hücre sağlığı ve hücre işlevselliğini korumak açısından önemlidir. Hücrelerin yenilenmesi sayesinde de cilt yaşlanmasını geciktirir.

enginar-nasil-tuketilmeli

Enginar Tüketeceklere Öneriler

  • Haftada iki kez birer porsiyon tüketmek yeterlidir.
  • Çok fazla enginar tüketmek vücutta ishal ve su kaybına sebep olabilir.
  • Herhangi bir hastalığınız ya da kullandığınız bir ilaç söz konusu ise enginar sapı ve yaprağının suyunu içeceklerin doktora başvurması gerekmektedir.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde de doktorunuza başvurmanız gerekir.

Enginarlı Yemek Tarifleri

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2021, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER