Selahaddin Eyyubi’nin torunları Eyüp'de

Diyarbakır'dan İstanbul'a gönül köprüsü kuruldu

Selahaddin Eyyubi’nin torunları Eyüp'de

Selahaddin Eyyubi'nin torunları Eyüpsultan'da

İstanbul ; Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Diyarbakır'dan gelen 100 liseli genci Eyüpsultan'da ağırladı.

İlk defa İstanbul'a gelen gençler iki gün boyunca şehrin tarihi, kültürel ve eğlence yerlerini gezerek unutamayacakları iki gün geçirdiler. Sabah saatlerinde uçakla İstanbul'a adım atan öğrenciler, Eyüpsultan Belediyesi Sosyal Tesisi Ensari Konağı'nda yaptıkları kahvaltının ardından Başkan Deniz Köken'le Eyüpsultan Meydanı'nda bir araya geldi.

Başkan Deniz Köken'le sohbet edip bol bol hatıra fotoğrafı çektiren gençler Eyüpsultan Camii ve türbesini de ziyaret etti. Fahri Korutürk Caddesinde gezdikten sonra İsfanbul Tema Park'a hareket eden gençler, iki saat boyunca Adalet Kulesi, Nefes Kesen, Viking, Maceraperest gibi eğlence üniteleriyle adrenaline doydu.

Öğle yemeğinin ardından tarihi yarımadada ziyaretler gerçekleştiren misafirler, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Meydanı'na bakan ana giriş kapısında hatıra fotoğrafı çektirdi. Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif ve Süleymaniye Camii'ni ziyaret eden ve bu anları çektikleri fotoğraflarla ölümsüzleştiren Diyarbakırlı gençler, tekne turu yapmak için Karaköy limanına hareket etti.

Karaköy Limanı'nda kendileri için özel olarak hazırlanan tekneye geçen öğrenciler üç saat süren boğaz gezisi sırasında akşam yemeklerini yiyip, boğazın güzelliklerinin tadını çıkardılar. Tekne gezisi sırasında şarkılarla eğlenen, halay çeken gençlere Başkan Deniz Köken de eşlik etti.

"BU GÜZEL PROJEYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Tüm çocukları tek tek ziyaret ederek sohbet eden, İstanbul'un tarihi yapıları hakkında bilgiler veren Başkan Deniz Köken, "Bu güzel bir proje ve devam ettireceğiz. Diyarbakır Valiliği ile anlaşarak 100 gencimizi İstanbul'a getirdik. Sabah Eyüpsultan Camii'nin avlusunda kahvaltı ile başladılar. Şimdi de vapur gezisi ile devam ettiriyorlar. Bir gün daha turlarına devam edecek, ardından Diyarbakır'a dönecekler. Çocukların hepsiyle tek tek görüştüm, mutluluklarına diyecek yok. Kars'tan Edirne'ye, Diyarbakır'dan İstanbul'a kadar Türkiye bir bütündür. Bu bütünlüğü çocuklarımız da gördü. İstanbul başka bir şehir, Türkiye'nin gözbebeği. Ama Anadolu'nun her köşesi bizim gözbebeğimiz. Oradaki çocukların İstanbul'a gelmeye hakları vardı. Hiç gelmemişlerdi" dedi

"AMACIMIZ KADİM ŞEHİRLERİ GENÇLERİMİZLE BULUŞTURMAK"

Projenin amacı hakkında bilgi veren ve hedeflerini anlatan Başkan Deniz Köken, şöyle konuştu:

"Projemizin amacı, kadim şehirlerimizi gençlerimizle buluşturmak. Yıllarca imparatorluklara ev sahipliği yapmış bir medeniyet. Doğu'daki çocuklarımız, gençlerimiz, başka fikirlerin ve ideolojilerin etkisi altında yanlış bilgilere sahip olabiliyorlar. Gelsinler, görsünler. Türkiye'nin her tarafında her şey aynı. Oradaki anadolu lisesi ile buradaki Anadolu lisesinin bir farkı yok. Onu da görüyorlar. Bu yüzden Türkiye'nin doğusuyla batısı arasında bir köprü olmaya çalışıyoruz. Bu kervanın devam ettireceğiz"

İstanbul gezisinin ikinci gününde Eyüpsultan Belediyesini ziyaret eden gençler daha sonra Panaroma 1453 Tarih Müzesini ve Piyer Loti'ye geçtiler. Piyer Loti'nin eşsiz manzarasında bol bol fotoğraf çeken öğrenciler öğle yemeğinin ardından biriktirdikleri birbirinden güzel, değerli anılarla İstanbul'a ve Eyüpsultan'a veda ettiler.

İstanbul'a ilk defa gelen, şehrin tarihi ve kültürel güzellikleriyle tanışan Diyarbakırlı gençler duygularını şu sözlerle dile getirdiler.

İstanbul'a ilk defa geldiğini söyleyen 19 yaşındaki Fatma Betül Yetmiş, "Çok mutluyum ve çok keyifliyim, ilk defa uçağa ve gemiye bindim. Bize bu imkanı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bizi çok mutlu ettiler, yakın ilgi gösterdiler. İstanbul'u çok sevdim, nir daha gelmeyi isterim. Sadece nemli havası bizi zorladı" dedi.

İstanbul'a gelmenin en büyük hayali olduğunu ifade eden Yahya Yeprem ise, bu hayalini gerçekleştiren Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken'e teşekkür ederek şunları söyledi:

"Ayasofya'yı görmek ve hedefim olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni gezmek hayalimdi. Bu gün gittik gezdik. Çok mutlu oldum. Eyüpsultan Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum çok misafirperver ve samimiydiler. Biz de Eyüpsultan Belediyesi'ni ve İstanbullu kardeşlerimizi Diyarbakır'a bekliyoruz."

Eyüp Furkan Eşik, "19 yaşındayım öncelikle Eyüpsultan Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum, bizimle çok yakından ilgilendiler. Ayasofya ve İsfanbul'a gittik. Özellikle Ayasofya'ya gittiğim için çok çok mutluyum" dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2021, 19:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER