Mimar Sinan'ı ölümsüzleştiren eseri

Tüm zamanların en büyük mimarı Mimar Sinan, ölümünün 433. yılında da geride bıraktığı şaheserleri ve mesleki dehasıyla anılıyor.

Mimar Sinan'ı ölümsüzleştiren eseri

Mimar Sinan'ı ölümünün 433. Yıl dönümü nedeniyle çok özel bir eserinden bahsedelim.

Tüm zamanların en büyük mimarı Mimar Sinan, ölümünün 433. yılında da geride bıraktığı şaheserleri ve mesleki dehasıyla anılıyor.

Mimar Sinan’ın 350’den fazla eserde imzası var. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Edirne Selimiye Camii, O'nun ustalık eseri. Koca Sinan asırlık ömrüne 81 cami, 51 mescit, 46 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 14 imaret, 3 darüşşifa, 6 su yolu, 8 köprü, 19 kervansaray, 33 saray, 7 mahzen, 42 hamam sığdırdı.

Şemsi Ahmet Paşa Camii de küçük ama dehasının bir örneği. Günümüze kadar özellikleri ve konumu ile Mimar Sinan tarafından inşa edilen özel yapılardan sadece biri.

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Üsküdar’da Boğaz kıyısındaki Şemsipaşa Camii’nin özelliğini konuşacağız. Üzerine kuş konmayacak şekilde inşaa edilmiş olması ve bu durumun 441 yıldır hiç değişmeden devam etmesi ustayı bir kez daha efsaneleştiriyor.

Eserleri ve dehasıyla yaşayan Mimar Sinan

Şemsi Ahmet Paşa, Koca Sinan’dan bir cami yapmasını ancak bu caminin kubbesinin kuşlar tarafından kirletilmesini istemez.

“Şemsi Ahmet Paşa’da Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı camilere kuşların pislediğini görür ve Sokullu Paşa’ya “Sokullu, yaptırdığın camini kuşlar pislemiş” diye takılmıştır. Oldukça zeki bir insan olan Sokullu ise “Gökyüzüne açık olan her yer kuşların pislemesine müsaittir” yanıtını vermiştir. ” Daha sonra kendisi de cami yaptırmak isteyince Mimar Sinan’a, bana öyle bir yerde cami yap ki üzerine kuşlar pislemesin” demiştir. Mimar Sinan hemen araştırmaya koyulur ve camiyi Karadeniz ve Marmara dan esen rüzgarların kesiştiği noktaya konumlandırır. Rüzgarın ters etkisi kuşların konmasını engellediği gibi minare içine girip çıkardığı uğultusu kuşları ürkütür ve buraya konmadıklarını görür.

Kesme taştan kare planlı camiyi Mimar Sinan 1580 yılında tamamladı. Ancak caminin yapılmasını isteyen Şemsi Paşa son halini göremeden öldü ve adının verildiği caminin avlusuna defnedildi.

441 yıllık eser halk arasında ‘Kuşkonmaz Camii’ olarak biliniyor. Binlerce insan Üsküdar’a gelip çıplak gözle kuşların camiye konma çabasını ve Mimar Sinan`ın dehasını hayranlıkla izliyor.

Kuşkonmaz Camii özelliği.

https://www.ajandahaber.com/m/semsi-pasa-camisi-video,29.html Şemsi paşa camisi videosu izle - Video Galerisi - video haberleri

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2021, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER