"Denizimi Tanıyorum Ve Koruyorum" Projesinin 4. Ayağı Başladı

Çocuklara denizi sevdiren, çevre bilinci aşılayan, ’Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum’ projesinin 4. ayağı Mersin ile birlikte Trabzon, İstanbul ve İzmir’de de aynı anda başlatıldı.Mersin’in Erdemli ilçesindeki Orta Doğu Teknik Üniversitesi...

Çocuklara denizi sevdiren, çevre bilinci aşılayan, ’Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum’ projesinin 4. ayağı Mersin ile birlikte Trabzon, İstanbul ve İzmir’de de aynı anda başlatıldı.
Mersin’in Erdemli ilçesindeki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin de ortak olduğu proje TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.
Yürütücülüğünü Dr. Arife Zenginer Yılmaz’ın yaptığı ’Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum’ projesinin 4. ayağında Mersin’deki ilk konuk okulu Karayakup Ortaokulu oldu. 10 gün boyunca Erdemli’deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne kabul edilecek 250 çocuk denizlerin korunmasının önemine dair eğitimden geçirilecek. Proje ulusal değerler olan denizlerin iyi çevresel duruma ulaşabilmesi ve iyi çevresel durumun sürdürülebilmesini hedefliyor.
“PROJE TRABZON, İSTANBUL VE İZMİR’DE DE YÜRÜTÜLÜYOR”
Projenin 4. ayağının başlaması dolayısıyla İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, projenin 4 ayağının başladığını belirterek, “Okullara yönelik gerçekleştirdiğimiz bu programı sadece ODTÜ’nün Erdemli ilçesindeki deniz bilimleri enstitüsünde değil, Türkiye genelindeki toplam 4 ilde aynı anda gerçekleştiriyoruz. Bugün Trabzon’da, İstanbul’da ve İzmir’de benzer çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuklarımıza denizimizi öğretmek, korunmasına katkı sağlamaktır” dedi.
“ÇÖPLER ÇOK BÜYÜK SORUN OLMAYA BAŞLADI”
Eğitim sürecinde 200 öğrenciye 3 temel konuda eğitim verdiklerini ifade eden Kıdeyş, “Çocuklarımız buraya geldiğinde, günübirlik yaklaşık 20 öğrenci geliyor. 2 hafta boyunca toplamda 200 öğrencimiz gelecek. Sabah gelen öğrenci ile akşam dönen öğrenci arasında büyük fark oluyor, bunu bende şahsen görebiliyorum. Çocuklara üç temel konuyu anlatıyoruz. Birincisi bilim yapmanın çok zevkli olduğu, ikincisi bio çeşitlilik, denizde yaşayan canlıların çok kıymetli olduğu, korumak gerektiği. Üçüncüsü ise çöpler. Çöpler çok büyük sorun olmaya başladı, özellikle de plastikler. Plastik sokağa atıldığında bunlar bir şekilde denize ulaştığında deniz canlılarının birçoğunun besinine karışıyor. Birçok canlı, kaplumbağalar gibi ölebiliyorlar. Gün sonunda çocuklarımız bu üç temel eğitim almış oluyorlar. Dönerken çocuklar bir daha sokağa çöp atmayacaklarını söylüyorlar” diye konuştu.
“DENİZDE BİZDEN FAYDALANMALI”
İlk gün eğitimine katılan Karayakup Ortaokulu öğrencisi Hilal Bulut ise “Buraya geldiğimde deniz hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Deniz anasını, fokların azaldığını, buraya gelince öğrendim. Denize atılan çöplerle deniz canlılarının azaldığını öğrendim. Levrek, palamut ve hamsi dışında balık bilmiyordum. Deniz suyundan madem biz faydalanıyoruz, denizde bizden faydalanmalı, denizimizi korumalıyız” şeklinde konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER