Tıp Hukuku Sempozyumu

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık sektörünün bazı riskli alanlarının olduğunu belirterek, risklerin gündeme gelmesiyle bu alanlardaki istihdamın azalmaya başladığını söyledi.Adalet Akademisi tarafından düzenlenen,...

Tıp Hukuku Sempozyumu
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık sektörünün bazı riskli alanlarının olduğunu belirterek, risklerin gündeme gelmesiyle bu alanlardaki istihdamın azalmaya başladığını söyledi.
Adalet Akademisi tarafından düzenlenen, Mersin Üniversitesi ve Mersin Barosu’nun destek verdiği ’Tıbbi Uygulama Hatalarından Kaynaklı Davalarda Hukuki ve Cezai Sorumluluk’ konulu Tıp Hukuku Sempozyumu başladı. İki gün sürecek olan sempozyumun açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, sağlık sektörünün bazı riskli alanlarının olduğuna işaret ederek, "Özellikle kanser cerrahisi, kadın hastalıkları, doğum, beyin cerrahisi gibi birçok alanda risk yükseldikçe, sağlık personeline düşen risk oranları da artıyor ve buralara istihdam talebi azalıyor. Ayrıca davalar başlıyor, sağlık çalışanları yıllarca bu davalara gidip geliyorlar. Sonunda da tazminat ödemek zorunda kalıyorlar" dedi.
Bu nedenle sağlık sektörüne adım atanların artık daha risksiz bölümleri seçme yönüne gittiklerini dile getiren Gümüş, bu durumu gidermek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Dün itibariyle malpraktis (tıpta yanlış, hatalı uygulama) tazminat oranlarını hazineyle görüşerek arttırdık. Riskli alanlarda 400 bin lira olan tazminat oranını tek bir vaka için 800 bin liraya çıkarıyoruz. Yıllık 1 milyon 800 bin liralık bir tazminat oranını yine hazineyle görüşerek arttırıyoruz. Tüm bunlara rağmen yine de meseleyi oturup etraflıca değerlendirmemiz lazım. Hastanın girişinden itibaren, hastaya yapılacak işlemin ve risklerin iyi anlatılarak hareket etmek lazım. Bütün bunlara rağmen zaman zaman yıllarca süren davalar olabiliyor. Bu arada hekimlerimiz yavaş yavaş o alanlardan başka alanlara doğru gidiyor. Bugün Türkiye’de riskli ameliyatlarımızın bir kısmı o hastane, bu hastane gezmeye başlıyor. Bizim derdimiz meseleyi doğru bir şekilde çözmek ve bu işi yapacak profesyonelleri rahatlatmamız lazım. Bunun için yargı mensuplarına da büyük görevler düşüyor. Belki buradaki hukuku dünya normlarına göre yeniden planlayarak, bu sorunun iyi bir şekilde çözülmesini sağlamayı hedeflemek gerekir" diye konuştu.
Hekimleri rahatlatmak için gerekirse kanuni düzenlemelerin de yapılabileceğini aktaran Gümüş, doğru sağlık hizmeti için ne gerekiyorsa bunun altyapısının oluşturulacağını söyledi.
Sempozyuma Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Metin Yandırmaz, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, hakimler, savcılar, sağlık çalışanları ve akademisyenler katıldı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER