Lise Zorunlu Bundan Kaçış Yok

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, zorunlu eğitimin 12 yıla çıktığını anımsatarak, velilere, 8. sınıfı bitiren çocuklarını mutlaka liseye kaydettirmeleri çağrısında bulundu. Gül, çocuğunu liseye göndermeyen veliye cezai yaptırım uygulanacağı uyarısında da bulundu.

Lise Zorunlu Bundan Kaçış Yok

İl Milli Eğitim Müdürü Gül, İHA muhabirine açıklama yaparak, çocukları lise çağında olan velileri uyardı. 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile zorunlu eğitimin 12 yıla çıktığını anımsatan Gül, bunu çok önemsediklerini belirtti. Birçok velinin hala zorunlu 12 yıl eğitimden haberi olmadığına dikkat çeken Gül, artık 8. sınıfı bitiren çocuğa diploma verilmediğini, liseye kayıt yaptırmasının zorunlu olduğunu söyledi. Velilerden, evlerine en yakın liseye mutlaka öğrencisinin kaydını yaptırmalarını isteyen Gül, “Zaten bu öğrencilerimizin e-okul kanalıyla otomatik kayıtları yapılacak ama devamlarının sağlanması lazım. Yani velilerimizin bu çocuklarını mutlaka okula göndermeleri gerekir. ‘Ben bunu küçük yaşta nişanlayacağım, evlendireceğim’ gibi durumlar söz konusu olamayacak. Veliler, çocuğunu okula göndermediği takdirde para cezası da dahil cezai yaptırımları var. Tabi ki, devam takip işlemleri yapılacak, çocuğunu okula göndermeyen veliler hakkında belki bu işlemler başlatılacak. Ama biz bu yaptırımlara gerek kalmadan tüm velilerimizin çocuklarını liseye göndereceğini düşünüyoruz. Mutlaka göndermelerini istiyoruz ve bekliyoruz” dedi.
“HER YIL 4 BİN ÇOCUK LİSEYE KAYIT YAPTIRMIYOR”
Mersin il genelinde geçen yıl 8. sınıftan 29 bin öğrencinin mezun olduğu bilgisini veren Gül, yapılan istatistiklere göre, kentte her yıl yaklaşık 4 bin çocuğun liseye kayıt yaptırmadığını tespit ettiklerini ifade etti. Gül, “Şimdiden okullardan mezun olan çocuklarımız belli. Mersin’de her yıl yaklaşık 4 bin çocuk liseye kayıt yaptırmıyor. Bu 4 bin çocuğun velilerine ulaşıp, çocuklarının e-kayıt sistemi ile otomatik olarak liseye kaydedildiğini söyleyerek, sadece devamlarının sağlanmasını isteyeceğiz. Bu noktada okul müdürlerimize, ilçe müdürlerimize gerekli talimatlar verildi. Bunlar velilere mesaj veya mektup yoluyla ulaşacaklar ve bu çocukların liseye devamları sağlanacak” diye konuştu.
Mersin’in, okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi, ilköğretim okullarında da yüzde 100 okullaşma oranına ulaşan en başarılı il seçildiğini anımsatan Gül, şöyle devam etti: “Bizim zaten ilkokulda, ortaokulda ve 5 yaş grubunda sorunumuz yoktu. Çünkü hepsini alıyoruz okula. Liselerde vardı, bunu da bu sene en iyi şekilde değerlendirerek çözmeye çalışıyoruz.”
Çocuklarını 8. sınıftan sonra Mesleki Eğitim Merkezi’ne göndermek isteyen velileri de uyaran Gül, bu okullara gidecek öğrencilere de açık liseye devam zorunluluğu getirildiğini kaydederek, şunları söyledi: “Velilerimizin, çocuklarını ‘çıraklık okulu’ dedikleri Mesleki Eğitim Merkezi’ne göndermek istemeleri durumunda da bu okullarımıza gidecek öğrencilerin mutlaka açık öğretim lisesine kayıt yaptırarak bunu belgelendirmesi gerekiyor. Yani bu çocuklarımız aynı zamanda hem mesleki eğitim merkezine hem açık liseye devam edecekler. Çünkü lise eğitimi zorunlu, bundan kaçış yok.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER