Kuvaiyi Milliye Ateşi Erdemli'den Başladı

Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgali altındaki Mersin’de Kuvayi Milliye’nin başladığı yer olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü dolayısıyla Erdemli İlçesi’ne bağlı Güzeloluk ve Sorgun Mahalleleri’nde bir kutlama programı yapıldı.

Kuvaiyi Milliye Ateşi Erdemli'den Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Belediyesi ve Erdemli Kaymakamlığı tarafından Kuvayi Milliye ateşinin yakıldığı Güzeloluk ve Sorgun Mahalleri’nde bu yıl ilk defa 1 Mart Arslanköy’ün kurtuluşu ile ilgili bir program gerçekleştirildi.

Coşku içerisinde gerçekleştirilen kutlama programına, Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Jandarma Komutan Vekili Yüzbaşı Savaş Cingöz, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Bilgin Gökhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Veli Şahman, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürleri, gaziler, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak Güzeloluk Mahallesi’nde toplanan vatandaşlar, Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun konuşmalarını dinlerken, Ahmet Refik Erdem de Arslanköy savunmasının tarihi seyri hakkında halkı bilgilendirdi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte Güzeloluk Kuvayi Milliyecilerine ve Güzeloluk Muhtarına sancak teslimi yapıldı ve Güzeloluk Kuvayi Milliye Grubu ile birlikte, Sorgun’a temsili bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Daha sonra otobüslerle Sorgun’a geçen Güzeloluklular, mahalle girişinde büyük bir kalabalık ve coşku ile karşılandılar. Köy girişinde Sorgun Mahalle Muhtarı Hüseyin Yıldız’a sancağın teslim edilmesinin ardından hep birlikte davullar ve zurnalarla tören alanına geçildi. Sorgun’daki tören alanında protokol konuşmalarının ardından 2 küçük çocuğun Bayrak ve Mustafa Kemal isimli şiirleri okuması vatandaşları duygulandırdı.

Milli Mücadele Dönemi köy meydanında…

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından da köy meydanında mini bir tiyatro gösterisi yapıldı. Milli mücadele öncesi hazırlık döneminin temsili canlandırılması vatandaşlardan büyük alkış topladı.

Tiyatroda, Güzeloluk ve Sorgun halkının, Fransız ve Yunan askerlerine nasıl geçit vermedikleri, kadın-erkek hep birlikte nasıl vatan savunması yaptıkları canlandırıldı. O dönemde yaşanan olaylar köy meydanında temsili olarak sahnelenirken, Güzeloluk ve Sorgun halkının vatanı hep birlikte nasıl müdafaa ettiği bir kez daha hatıralarda canlanmış oldu.

Tören sonunda, Güzeloluk ve Sorgun’da bu yıl ilk defa gerçekleştirilen kutlamaların sonraki yıllarda da devam edeceğinin ve geleneksel hale getirileceğinin vurgusu yapıldı. Ayrıca Afrin’de canla başla mücadele eden Mehmetçiklere de selam gönderildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER