“HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI SOKAKLARDIR”

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacaklarının açıkça yeraldığını belirtildi

“HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI SOKAKLARDIR”

66 BARO: “HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI SOKAKLARDIR

Mersin Barosu ile birlikte 66 baro yaptığı ortak yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kanuna ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak, sokak hayvanlarının hedef gösterilerek toplanması çalışmasını ve teşvik edilmesinin hukuki olmadığını, hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğunu belirterek, alınması gereken bilimsel tedbirleri açıkladı.

66 Baro yazılı açıklamasında, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacaklarının açıkça yer aldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi.

“SORUNLULUKLARINI YERİNE GETİRMEYEN KİŞİ VE KURUMLARLA MÜCADELE EDİLMELİ”

Gaziantep’te 22.12.2021 tarihinde yaşanan kamuoyuna yansıması ile hepimizi derinden sarsan üzücü olay nedeniyle, öncelikle yaralanan küçük kız çocuğumuza ve ailesine geçmiş olsun diliyor, en kısa zamanda iyileşmesini temenni ediyoruz. Bu elim olay yeniden hayvanları ve haklarını gündemimize taşımıştır. Öncelikle söz konusu yaşanan olayda, sokak köpeklerinin olaya dahlinin olmadığını ifade ediyor, bu sebeple sokak hayvanlarının hedef haline getirilmesini kabul etmiyoruz.

Beslenmesi ve yetiştirilmesi yasak olan ırkların saldırgan hale getirilmesi insan kaynaklıdır. Şayet bu olayda bir hedef belirlenecek ve etkin bir mücadeleye girişilecek ise mücadele bu yasak ırkları üretenler, çoğaltanlar, satışını yapanlar ve bunları saldırganlaştıran kişilerle olmalıdır.

Cumhurbaşkanlığının açıklaması ile yasak ırklarla mücadele etmesi gereken, sorunluluklarını yerine getirmeyen kişi ve kurumlar hedef olmaktan çıkarılarak mesele sokak hayvanları üzerine taşınmıştır.

“SOKAK HAYVANLARI YAŞAM ALANLARINDAN KOPARILAMAZ”

Oysaki; şu an ülkemizde belediye barınaklarının tam kapasite ile dolu olduğu, köpeklerin beslenme maliyetleri yüzünden yönetmeliğe aykırı olarak yaşama olanaklarına imkân olmayan ormanlık alanlara, yaban hayatı alanlarına ve diğer doğal alanlara bırakıldığı ve bu alanlarda açlıktan ve soğuktan donarak acı çekerek öldükleri bilinmektedir. Öte taraftan yine birçok barınağın denetimi ve bakımı yapılmadığı için gençlik hastalığı ve benzeri salgın hastalıklarla köpeklerin öldüğü, buraların adeta ölüm kampına dönmüş olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bilindiği üzere, 5199 sayılı hayvan Koruma Kanunu 6. maddesi uyarınca, “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” kuralı hüküm altına alınmıştır.

Yine 12.06.2006 tarihli hayvanların korunmasına dair yönetmeliğin 21.maddesi d bendi uyarınca, “Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşılar ve tıbbi müdahaleler kısırlaştırmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi sonra kayıt altına alınıp müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamaz.” hükmü amirdir.

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ise, hayvanların yaşam alanlarını sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacakları açıkça belirtilmiştir.

Bu anlamda Cumhurbaşkanı’nın açıklaması kanuna ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak söz konusu bu olaya hiçbir dahili olmayan sokak hayvanlarının toplanması çalışmasını ve teşvik edilmesini hukuki bulmuyor ve kabul etmiyoruz.

BAROLAR OLARAK ÖNERİLERİMİZ

Benzer olayların yaşanmaması, tekrar yüreğimizin yanmaması için biz barolar olarak;

-Seferberlik anlayışı ile yasak ırkları üretenler ve saldırgan hale getirenler ile mücadele edilmesini,

-Evcil hayvanların gezdirilmesi için belediye sınırları içinde şehir merkezlerinde köpek oyun parklarının kurulmasını,

-Sokak hayvanlarının barınaklarının tıbbi ve bilimsel niteliklere havi biçimde artırılması ve mevcutların ise tıbbi ve bilimsel niteliklerde rehabilitesini,

-Mevcut tıbbi ve bilimsel veriler ışığında kısırlaştırarak saldırganlaşmalarının da önlenmesi,

-Hem Sokakta yaşayan, hem de barınaklarda bulunan hayvanların düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasını, bunun için de mobil bakım istasyonlarının kurulmasını ve yaygınlaştırılmasını,

-Bu önleyici ve hayvan haklarına uygun tedbirlerin merkezi olarak da denetiminin sağlanmasını öneriyoruz.”

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Afyon Barosu, Ağrı Barosu, Aksaray Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Ardahan Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bingöl Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çankırı Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Düzce Barosu, Edirne Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, Kahramanmaraş Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırklareli Barosu, Kilis Barosu, Kocaeli Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Nevşehir Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Sakarya Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Tunceli Barosu, Uşak Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Yozgat Barosu, Zonguldak Barosu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER