Kırgızistan Turfan Kenti

Bugün geziyoruz

Kırgızistan Turfan Kenti

Turfan kenti

Biz Kırgızistan'dayız ve yakında çok güzel içinizi açacak, yaşam sevincinizi yerine getirecek güzel haberlerle yine burada olacağız..

Bugün farklı bir konu ile geldik; Elbette bilenleriniz vardır; Turfanda* tanımını. Mevsiminden önce yetiştirilen ya da mevsimin ilk sebze ve meyvesi için kullanılır. Peki bu tanımın kaynağı nedir? TURFAN ŞEHRİ ;)

Turfan şehri Turfan Havzası'nın kuzey kenarında kurulmuş, havzanın en çukur yerinde Ayding Gölü, deniz seviyesinden 154,50 metre derinlikte olan bölgede bulunur. Böylece Turfan dünya'da Lut Gölü'nden sonra ikinci çukur olan havzasıdır.

Dünyanın en sıcak yerleşim bölgelerinden birisidir. Doğu Türkistan'da hava sıcaklığının en yüksek olduğu bir bölgede kurulmuş olan Turfan, "Alev vahası" olarak da adlandırılır.

Üzüm bağları ile kaplı mermer yolları ile bütün kavlaklar birbirine bağlanmıştır. Halkı misafir perverdirdir. Turfan çok eskiden beri çok verimli bir vaha (Karez denilen kanal suyu ile beslenen) ve önemli bir ticaret merkezidir.

Karez* Turfan'da yaşayan insanların çok önemli bir buluşudur. Karez yerel Uygur dilinde "kaynak" anlamındadır. Tanrı Dağlarından eriyen kar suları, Karez denilen yer altı su kanalları ile Turfan Havzası'nı besler.

Turfan'dan ortalama otuz kilometre güneydoğusundaki Gülbah köyünde Doğu Türkistan'ın en tatlı Kavun'u burada yetişir.

gününüz tatlı olsun..sevgiler!

Fotoğraf: MÖ. 200 de Türkler tarafından yapılan, Tanrı Dağlarından Turfan şehrine 60 km boyunca çölün altından geçen su yolu..

Karız kanalları Çinliler tarafından Çin seddiyle eşdeğerde bir uygarlık harikası olarak kabul ediliyor.. insan yaratıcılığının doruklarından biri olan Karız Orta Asya uygarlığının önemini kanıtlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER