Mutlu: “Ataş Yerleşkesi Restore Edilerek Mersin’e Kazandırılmalı”

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT Alanı’ ilan edilen ATAŞ Yerleşkesi’nin, tarihi değeri korunarak restore edilmesini ve halkın...

Mutlu: “Ataş Yerleşkesi Restore Edilerek Mersin’e Kazandırılmalı”
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT Alanı’ ilan edilen ATAŞ Yerleşkesi’nin, tarihi değeri korunarak restore edilmesini ve halkın kullanımına kazandırılmasını istedi. Mutlu, “Bu yerleşke Valiliğin çıkaracağı ödenekle Mersin halkına kazandırılabilir” dedi.
Akdeniz Belediyesi ve Akdeniz Kent Konseyi tarafından, ATAŞ Yerleşkesi’nin tescillenerek koruma altına alınması ve yerleşkenin restore edilerek halka açılması konusunda basın toplantısı düzenlendi. Akdeniz Kent Konseyi salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu ile Kent Konseyi üyeleri katıldı.
Toplantıda, Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi sınırları içinde bulunan ATAŞ Yerleşkesi ile ilgili gelinen süreç hakkında bilgi veren Eş Başkan Mutlu, çok geniş bir yeşil dokuya ve zengin ağaç varlığına sahip olan ATAŞ Yerleşkesi’nin yeşil alan fakiri Mersin kent merkezi ve kent sakinleri için büyük değer taşıdığını söyledi. Söz konusu yerleşkenin Mersin’e kazandırılması için verdikleri mücadelede alınan yargı kararlarını anımsatan Mutlu, yaklaşık 26 hektarlık bir alan olan ATAŞ lojman alanının mülkiyet sahiplerinin TOKİ ve ATAŞ Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş.’ye ait olduğunu kaydetti.
Akdeniz Belediyesi’nin yaptığı inceleme ve araştırmalarda da yerleşkenin, Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinin Akdeniz Bölgesi’ndeki önemli temsilcilerinden biri olduğunu, sergilediği modernist estetik özelliklerin de yerleşkeyi korunması gereken tarihsel, kültürel bir değer haline getirdiği sonucuna ulaşıldığını ifade eden Mutlu, “Belediyemiz, yerleşkenin tamamının ivedilikle tescillenmesi için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştur. Bölge Kurulu, söz konusu alanı ‘SİT alanı özelliği taşımadığı’ gerekçesiyle tescile değer görmemiştir. Belediyemiz, bu karara karşı dava açmıştır. Dava sürecinde atanan Bilirkişi Heyeti’nin, bölgede yaptığı keşif sonucunda hazırladığı rapor sonucunda mahkeme, Bölge Kurulu’nun kararını iptal etmiştir” diye konuştu.
“YERLEŞKE, BENZERİ OLMAYAN ÖZELLİKLERE SAHİP”
Mahkemenin iptal kararının gerekçesi ve Bilirkişi Heyeti’nin tespitlerine de değinen Mutlu, “Mahkeme kararıyla ATAŞ Yerleşkesi’nin 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya genelinde gelişen rasyonel-işlevsel mimarlık akımını temsil ettiği, yerleşkenin yapısal özellikleri ve tasarımda öngörülen yaşam şekli itibariyle ‘Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinin mimari belleği için ünik (tek, eşi-benzeri olmayan) sayılabilecek özellikler yansıttığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Mutlu, mahkeme kararının ardından ATAŞ Yerleşkesi’nin, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 27 Mayıs 2015 tarihinde tescillendiğini, 19 Haziran 2015 tarihinde de imza altına alınarak, ‘Kentsel SİT Alanı’ ilan edildiğini söyledi. Bilirkişi Heyeti’nce ATAŞ lojman yerleşkesinin tarihi özgünlük, enderlik, ekonomik ve işlevsel açılardan değer taşıdığının açık olduğunun belirtildiğini aktaran Mutlu, bu tespitlerin, söz konusu alanın bundan sonraki süreçte restore edilerek kullanıma açılmasının ve korunmasının göstergesi olduğunu dile getirdi.
“RESTORE EDİLEREK HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI”
ATAŞ lojman alanının Akdeniz Belediyesi tarafından 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda ‘Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı’ ile ‘Rekreasyon Alanı’ olarak planlandığı bilgisini veren Mutlu, alanın koruma-kullanma yöntemiyle ve kentin tamamına yönelik sosyal, kültürel ve eko-kent kimliğini koruyan kamuya açık mekansal alanlar olarak işlevlendirilmesini ve kullanılmasını öngördüklerini kaydetti. Bu kapsamda örnek bir proje hazırladıklarını belirten Mutlu, proje örneğini TOKİ’ye de gönderdiklerini belirterek, yerleşkenin ivedi olarak restore edilip kente kazandırılmasını istedi. Mutlu, yerleşkenin Akdeniz Belediyesi’ne tahsis edilmesi durumunda da alanın korunması ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler amacıyla kente kazandırılması konusunda acilen çalışmalara başlayacaklarını bildirdi.
El ele vererek bu alanı Mersin halkına kazandırmak istediklerini, bütün çabalarının da bu yönde olduğunu vurgulayan Eş Başkan Mutlu, Mersin Valiliği’ne de seslenerek, şunları söyledi:
“Bu yerleşke Valiliğin çıkaracağı ödenek ve yapacağı destekle Mersin halkına kazandırılabilir. SİT alanı ilan edilen ve çok değerli olan bu yerleşkeyi halkın hizmetine sunmak, kültürel, sportif ve halkın nefes alabileceği bir hale getirmek hepimizin ortak çabası ve mücadelesi olmalıdır.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER