Mimarlar Da Tulumba Battı-çıktı Projesine Karşı

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Tütüncü, Tulumba Kavşağında Yapılacak Battı-çıktı Projesinin Trafik Sorununu Çözmekten Öte Artıracağını Öne Sürerek, Alt Geçit Yerine Sinyalizasyon Sistemiyle Kavşak Yapılmasını İstedi.

Mimarlar Da Tulumba Battı-çıktı Projesine Karşı
Mersin’de yıllardır tartışma konusu olan ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan Tulumba Köprülü Kavşağı’nın yerine battı-çıktı yapılmasına mimarlar da karşı çıktı. Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Tütüncü, battı-çıktı projesinin trafik sorununu çözmekten öte artıracağını belirterek, sinyalizasyon sistemiyle bir kavşak yapılmasının daha doğru olduğunu söyledi.
Mimarlar Odası Şube Başkanı Tütüncü, düzenlediği basın toplantısıyla kentte çok sayıda ölümlü ve yaralamalı kazaya neden olan Tulumba Köprülü Kavşağı’na ilişkin odanın görüşlerini açıkladı. 1998 yılında alınan kararla yapılan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki Tulumba Köprüsü ile ilgili o tarihten bugüne açtıkları davaları kazandıklarını ve köprünün yıkım kararı verildiğini anımsatan Tütüncü, kaçak durumda olan köprülü kavşağın kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen, yıkım maliyetinin yüksekliği bahane edilerek yıkılmadığını belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde aldığı Tulumba Köprüsü’nün yıkılması kararını olumlu karşıladıklarını dile getiren Tütüncü, hukuka uygun işlem yaptıkları için de Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ancak, Büyükşehir Belediyesi’nin, Tulumba Köprülü Kavşağı yerine yapmayı planladığı battı-çıktının da sorunu çözmeyeceğini dile getiren Tütüncü, “Aynı yerde yine katlı bir kavşağın (battı-çıktı) yapılması söz konusudur. 18 yıl önce idare mahkemelerinin saymış olduğu iptal gerekçeleri, maalesef bugün yapılması düşünülen alt geçit için de geçerlidir” dedi.
“YANLIŞ UYGULAMA TELAFİSİ ZOR ZARARLAR VERECEK”
Mersin’de Ulaşım Master Planı’nın tamamlanmadığını ve alt geçit çalışmasının kent bütününü içeren bir planlama içerisinde düşünülmediğini ifade eden tütüncü, “Köprülü kavşak, kenti kuzey-güney ekseninde ikiye bölerken, alt geçit, doğu-batı istikametinde bölecektir. Yaygın olan yaya ulaşımı aksayacak, zemin kotlarının kullanımı zorlaşacaktır. Köprünün yıkımından sonra Tulumba Kavşağı’nda nasıl bir uygulamanın olacağı hangi projenin yapılacağı meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılmamış ve kamuoyu bilgilendirilmemiştir. Tarafımızla paylaşılmamasına rağmen, kentin geleceğine ilişkin endişelerimizi Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na iletmemize ve Büyükşehir Belediyesi’nden gelen cevabi yazıda, görüşlerimizin dikkate alınacağı ve proje tamamlanınca tarafımıza iletileceği ifade edilmesine rağmen, bugüne kadar kavşak projesi ile ilgili bir bilgi tarafımızla ve kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Yanlış planlama sonucunda yapılan Tulumba Köprülü Kavşağı’nın imalat ve yıkım bedelleri Mersin halkının milyonlarca lirasının heba olmasına neden oldu. Şimdi ise çözüm getirmek düşüncesi ile kamuoyuyla, meslek odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle paylaşılmadan yapılacak yanlış bir uygulama, yine telafisi zor zararlar verecek, maddi olarak büyük kayıplar yaratacaktır” diye konuştu.
“ALT GEÇİT YERİNE SİNYALİZASYON SİSTEMİ İLE BİR KAVŞAK YAPILMALI”
Söz konusu proje yapılırsa kentin bu defa doğu-batı yönünde bölüneceğini, deniz seviyesinin altında kalacak olan alt geçidin aşırı yağışlarda su ile dolabileceğini öne süren Tütüncü, asıl önemlisi trafikte yoğun yığılmalar olacağını kaydetti. Kavşaktaki U dönüşlerinin de trafik akışında sıkıntı oluşturacağını belirten Tütüncü, battı-çıktı projesinin, kentin trafik sorununu çözmek yerine artıracağını iddia etti. Bu sorunlar çerçevesinde alt geçit çalışmalarının tekrar değerlendirilmesini isteyen Tütüncü, “Alt geçit yerine sinyalizasyon sistemi ile bir kavşak yapılması, yaşanacak olumsuzlukların önemli bir kısmını ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER