Zeki ve Akıllı çocuklar

Zeki ve Akıllı çocuklar zamanı

Z kuşağına zeki, alfa kuşağına akıllı çocuklar diyorum. Z kuşağı deyip kavramlaştırmak istemiyorum onun yerine sahip çıkacağımız zeki çocuklar ismi çok daha gerçekçi geldi. 
Biri, İbn Haldun’a sordu: 
"Çocuklarımızı nasıl terbiye edelim?" 
Dedi ki: "Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Zira zaten size benzeyeceklerdir... Kendinizi terbiye edin yeter….." 
Z kuşağı (zeki çocuklar) Y kuşağı'ndan sonra gelen ve Alfa Kuşağı'ndan önce gelen bir demografik kuşaktır. 1997-2012 yılları arasında doğan kişilerden oluşmaktadır. Bunlar genellikle X kuşağının çocuklarıdır. 2000 li yıllar ekonomik kaygıların olduğu doların fırladığı, maaş ödemesinin zorlandığı, gecelik faiz % 7500 olduğu bir zamandı. Koyun can derdine düşmüş bütün ülkeler menfaatleri peşinde koştuğu zor bir dönemdi. İşsizlik ve geçim kaygısı çocuklarımızı unutturmuştu. 
Kişilik özellikleri; bireysel, sorgulayıcı, internet üzerinden sosyalleşen, bilgiye çabuk ulaşması nedeniyle kolay sıkılgan, büyükleri ile iletişim kuramayan genç bilgisayar oyunları ile büyür. Anti otoriter olması ise hiç karar vermek zorunda olmadan her şey hazır halde büyüdüler. Bu çocuklara kimse sorumluluk yüklemediler, otorite boşluğu oluştu, büyüklerine kızgınlıklarını / tepkilerini bu şekilde verdiler. .
Zeki ve akıllı olmak "Allah’ın bir lütfudur." caba istemez kendinden gelir. 
"Eskiler aptal mıydı?" diye sorsak hayır sadece kafayı kullanmıyorlardı. Şimdiki şartlarda çıta yükseldiği için kafayı kullanıyorlar, tabii ki de çocuklarda anne babayı daha iyi kullanıyor. Eğer sen anne babanı kullandıysan çocuk da seni kullanacaktır. Bugün 30/40 yaşına gelmiş evlenmemiş çocuklar baba evinde oturuyorsa, ekmek elden su gölden hesabı neden kendini sıkıntıya koysun. 
Anne babalar kendilerini manevi bakımdan boşlukta gezerken, para ve geçim kaygısı yaşıyorlardı. Bunlardan doğan çocuklar daha bir boşluk içindeler, bu ülkenin öz evlatları, bizim çocuklarımız. Büyük yük taşıyan ebeveyn Modern Kapitalizmin kölesi olmuş farkına varamadıkları için evlatlarının nasıl farkına varsınlar. Global köyün muhtarları ne isterse o oluyor. 
Geçen söyleniyor "nerede eski bayramlar" söylenecek bir şey yok, eski bayramlarda büyükler her bir çocuğa para verirdi, şimdi sen "Dede" oldun şimdi sen para verecek yaşa geldin hala bayram harçlığını mı istiyorsun? 
Zeki çocuklar bireysel, sorgulayıcı olması normal "tembellik çağı" nda yaşıyoruz. Her şey makineleşti, otomatiğe bağlanmış. Son teknoloji, modern kapitalist sistemin sonu, her işi bir tuşla kontrol ediyoruz. Neden daha çok çalışalım. Kendimizi sorgulayalım. Neden internet üzerinden sosyalleşiyorlar? Çok basit TV lerde o kadar kötü haber çıkıyorki insan evladını sokağa bırakamıyor, nüfus artmış kimseye güven kalmamış, güven sorunu var. Evde internet başında olunca evebeynler can kaygısı olmadığı için izin aldım veriyor, yapacak başka bir şey yok. 
Bilgisayar çok iyi kullanıyorlar, bilgiye çabuk ulaşması nedeniyle bilgi çağının nîmetinden faydalanıyorlar. Yalnız başlarına yaşayıp sosyalleşemiyorlar. Sokakta hiç oynamamış. Köye gitmedikleri için doğa ile araları bozuk, çarpık kentleşmenin kestiği cezayı ödüyorlar. Çünkü bunlar her şeye ulaştıkları için çabuk sıkılıyorlar. Parayı ödeyenler karar verdiği için hiç sorumluluk almadılar, anti otoriter tip olup karşımıza çıktılar. 
Alfa kuşağı (akıl küpü çocukları) Alfa Kuşağının üyeleri, genel itibariyle Y kuşağı mensuplarının çocuklarıdır. (1981-1996) yılları arasında doğan çocukların çocukları. Y kuşağı genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medya'nın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılırlar. 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz'i ve COVID-19 pandemisi'nin bu kuşak üzerinde büyük bir etkisi oldu ve gençler arasında tarihsel olarak yüksek oranda işsizliğe sebep oldu. Şimdi bunların çocukları, yeni işe girmişler, para kazanmaya başlamış gençlerin çocukları. Genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyade güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak bilinirler. Hâli hazırda en büyük bireyi 8 yaşında olup, en genç bireyi birkaç saniye evvel doğmuştur
Bu çocuklar bizim iseler kabahat hepimizindir. 
Selam ve Dua ile 
Veysel Bozkurt 

YORUM EKLE