MMO Asansör Kazalarına Karşı Uyarıyor

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Alper Turna, Mersin’de 2013 yılında kontrol ettikleri 7 bine yakın asansörün yüzde 69’unun can ve mal güvenliği açısından kullanılmasının sakıncalı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, vatandaşları asansör kazalarına karşı uyardı.

MMO Asansör Kazalarına Karşı Uyarıyor
MMO Şube Başkanı Turna, yazılı bir açıklama yaparak asansör kazalarına dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. Asansördeki küçük bir hatanın veya bozukluğun insan hayatına son verebileceğini ifade eden Turna, olası bir asansör kazasını önlemenin yolunun da sıkı denetim ve kontrollerden geçtiğini kaydetti. Asansör kazalarının bir kader olmadığını, apartman yöneticilerinin ve yetkililerin gerekli önlemler alması halinde sorunun çözümleneceği dile getiren Turna, bu çerçevede yıllık periyodik kontrollerin çok önemli olduğunu belirtti. Asansörlerin yasal mevzuata uyulması koşuluyla güvenli sistemler olduğuna işaret eden Turna, asansör kazalarına neden olan riskler hakkında da bilgi verdi. Turna, bu riskleri şöyle sıraladı: “Asansörün frenlerinin devre dışı kalması, askı halatlarının kopması halinde oluşacak kazalar. Kabin katta yokken kat kapısının açılması, kapısız kabinlerde, hareketli kabin ile asansör kuyu duvarı arasına sıkışan nesneler, insanlar ve hayvanlar için açık bir tehlike oluşturması, ara katlarda kabin içinde mahsur kalan kişilerin kurtarma yönergelerine uyulmadan bilinçsiz bir şekilde kabinden çıkmaya-çıkarılmaya çalışmaları sonucu oluşan kazalar. Otomatik kapılı asansörlerde kapının giriş-çıkış sırasında kullanıcıları sıkıştırması ile oluşan kazalar. Kabin içine konan yüklerin dengeli konumlandırılmamış olması ve seyir halinde bu yüklerin kayması sonucu oluşabilecek kazalar.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklere göre, bina yöneticisinin, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumlu olduklarını aktaran Turna, “Yine aynı yönetmelikte, belediyeler, sınırları içerisinde her asansörün yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemek sorumlu kılınmıştır” dedi.

MMO’nun A Tipi Akredite Muayene Kuruluşu olduğunu anımsatan Turna, “Makine Mühendisleri Odası, Mersin genelinde belediyelerle asansör periyodik kontrol protokolleri imzalayarak, 2013 yılı içerisinde 7 bine yakın asansörün periyodik kontrolünü gerçekleştirmiştir. Yapılan kontroller sonucu yüzde 69 kırmızı (can ve mal güvenliği açısından kullanılması sakıncalı), yüzde 3 sarı (eksiklikleri giderildikten sonra kullanılabilir), yüzde 28 yeşil etiketli (kullanımında sakınca olmayan) asansör bulunduğu tespiti yapılmıştır. Bu veriler ve sıklıkla yaşanan kazalar göstermektedir ki, asansörlerin yetkili asansör bakımcı firmalara aylık bakımlarının, A Tipi Muayene Kuruluşlarına yıllık kontrollerinin yaptırılması, emniyetli kullanım için hayati önem arz etmektedir. Ayrıca yönetmeliğe göre, yıllık kontrolü yaptırılmayan ve kontrol sonucunda belirtilen eksiklikleri giderilmeyen binalardaki asansörlerin, belediyeler tarafından kullanım dışı bırakılması gerekmektedir. Makina Mühendisleri Odası olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlama doğrultusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Yurttaşlarımızın ve belediyelerin de bu konuda duyarlı davranmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER