Doktorlar Nükleere Karşı Yürüyecek

Mersin’de doktorlar, Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı Mersin’den santralin yapılacağı Büyükeceli beldesine yürüyecek. Yarın başlayacak yürüyüş 23 Şubat Pazar günü sona erecek.

Doktorlar Nükleere Karşı Yürüyecek
Mersin Tabip Odası, Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı eyleme geçiyor. Oda yönetimi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapılmaması için 3 günlük yürüyüş düzenliyor. Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte odada düzenlediği basın toplantısında, yürüyüşün gerekçelerini ve ayrıntılarını anlattı. Mersin’deki doktorlar olarak nükleer santralden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarına sessiz kalmalarının mümkün olmadığını belirten Kırıcı, santralin yapılmaması için hep sokaklarda olduklarını söyledi. Bu noktadan hareketle 3 günlük eyleme gideceklerini ifade eden Kırıcı, nükleer santralden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarıyla uğraşmak yerine, bu sorunların hiç yaşanmayacağı bir ortamı oluşturmak için çalışmak gereğine inandıklarını vurguladı. “Tarih bize Çernobil ve Fukuşima'da büyük bir ders verdi” diyen Kırıcı, şöyle devam etti: “Yaşamda her zaman kaza olabilir ama nükleer kazaların sonuçlarının nereye varacağı kestirilemez. Kaç yüzyıl daha insanları hastalandıracağı ya da ne kadar insanı etkileyeceğini bilmek mümkün değil. Bunun yanı sıra atık sorunu da hala çözülememiş. Atıklar milyonlarca yıl saklanmak zorunda. İşte biz de tam bu noktadan hareketle diyoruz ki, nükleer santraller insan ve diğer canlıların yaşamında geri dönülemez zararlar verdiği için bu maceradan vazgeçilmeli. Biz hekimler tiroit kanserleriyle, lösemilerle, genetik hastalıklarla, psikolojik sorunlarla uğraşmak zorunda kalmayalım. Japonya'da olduğu gibi deprem sonrasında yaşanan nükleer felaketten sonra bütün nükleer reaktörleri kapatmaktansa daha başından bunları hiç yapmayalım.”

Nükleer santralı yapmayı planlayan şirketin önümüzdeki günlerde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu 3. kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na vereceğini anımsatan Kırıcı, “Biz iş işten geçmeden bir kez daha yetkilileri uyarmak, halkımızda farkındalık yaratmak için 21-23 Şubat 2014 tarihleri arasında, Mersin'den Akkuyu'ya yürüyeceğiz. Bizimle birlikte yürüyecek olan yurttaşlarımız ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte sağlıklı yaşam hakkımızı savunacağız” dedi.

Doktorların yürüyüşü yarın saat 12.30’da Çamlıbel’deki Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önünde yapılacak basın açıklamasının ardından başlayacak, 23 Şubat Pazar günü Büyükeceli’de sona erecek.
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER