Tulumba Köprüsü Kocamazı bitirecek..

Tulumba köprüsünü O dönemin Mersin büyükşehir belediye başkanı, Okan Merzeci'nin Vefatı ile Belediye Meclisi içinden seçilerek gelen Halil Kuriş yaptı.
Köprünün yapımı ne hikmettir ki , ne bir zaruret,  ne bir ihtiyaç nede bir ortak alınmış kararın ürünüydü. Bilinen tek şey Büyükşehir Belediye başkanı Halil Kuriş'in rüyasında gördüğü, annesini vasiyeti idi.
O zaman Kimler itiraz etti kimler destekledi bilinmez, bilinen şu olsa gerek, köprü inşaatından inşaatı yapan firmanın iyi para kazandığı gerçeği. 20 yıldır Mersin'e hizmet eden körpü ne trafiği rahatlattı nede Mersin'e iyi bir estetik görüntü bıraktı.
Tulumba köprüsünden bir çok araç aşağı düşerek kaza yaptı, bir çok sürücü yaralandı. Mimarlar odası köprünün yapımımı mahkemeye taşıdı ve mahkeme köprü ile ilgili yıkım kararı verdi. Macir özcan bir çok değişik gerekçelerle köprüyü yıkmaya bir türlü yanaşmadı. Çünkü macit özcan akıllı adamdı. Bu köprüyü yıksa işin içinden çıkamayacaktı. 
2014 seçimleri yaklaştığında teknik hatalarla can ve mal kaybına neden olan köprünün yıkılıp yıkılmayacağı tartışma konusu oldu. Seçime giren belediye başkan adayları seçilmesi halinde tulumba köprüsünü yıkarak yerine battı-çıktı yaparak trafiği rahatlacak vaatleri verdiler.
30 Mart seçimlerinden Burhanettin Kocamaz galip geldi ve vadini tekrarladı, köprü yılkılacak ve yerine battı çıktı yapılacaktı. Hemen Etüt ve projeler dairesi başkanlığı projeler üreterek planı hayata geçirmeye başladı. 
Büyük bir reklam ve iştahla proje reklamları bilboardlara asıldı tanıtımı yapıldı.
Tüm mersin büyük bir bekleyiş içine girdi. Merak ediyordu nasıl bir proje olacak hayatımızı nasıl düzene koyacaktı. 
Başkan Burhanettin Kocamaz bir çok şeyde kararlı olduğu gibi bu projeyide hayata geçirecekti ve kolları sıvadılar işe koyuldular.
Ortaya bir fotoğraf astılar bu şekilde olacak Mersin'in trafik sorununu çözecek rahatlayacaktı. 
Projenin fotoğraflarına baktığımda bir çok yanlışın olduğunu gördüm, zaman zaman bazı yetkililer yanında dile getirdim. Pek de dikkate alınmadım, hatta gıcık olduklarını da düşünüyorum. 
Neyse gelelim gördüğüm hatalara.
Öncelikle Burada önemli bir trafik sorunu yoktu, ne trafiğin sıkıştığını gördüm nede bu köprüden dolayı trafikte bir aksama olduğunu.
Burada ki sorun estetik açıdan çevredeki esnafa ve vatandaşlara rahatsızlık veriyor, hatalı eğimden dolayı hızlı gelen araçlar sahipleri hakimiyetini kaybedip, bariyerlerden aşağı düşüyordu. Buna önlem alınabilir ve sorun çözülebilirdi. bu yapılmadı.
Burhabnettin Kocamaz acele davranarak, elindeki ilk projeye karar verip inşaata başladı. 
Başlangıçta herşey güzeldi, inşaat başlayınca sorunlarda başladı. Geç başlayan yıkım 7 haziran seçimleri yaklaşınca, erkene alınıp ilk kazma vuruldu. Görkemli bir törenin ardından çalışmalar üzun süre başlamadı. Gecikmelide olsa çalışmalar aralıklarla sürerek bir aşamaya geldi. Nihayetinde 3 Ocak'ta açacağız dedikleri battı-çıktı bitmemesine rağmen, altından araç geçirmek kaydıyla açılışı yapıldı, 3 Ocak'ta bir kısmı açılan battı çıktının daha tam olarak ne zaman biteceği tarih ise belli değil.
Ve gelelim köprünün hatalı taraflarına,
1-Öncelikle şehir trafiğinin akış yönü doğu-batı istikametinde bu battı çıktı yapılacaksa kuzey güney değil, doğu batı yönüne olmalıydı. Kuzey güney yanlıştı.
2- Kuzeyden, Hilton istikametinden gelip pozcu istikametine gidecek olan araçlar için batı yönüne dönüş düşünülmemiş, bu araçlar batıya dönmek için 400 metre ileriye gidip, eski Güleryüz kavşağından u dönüşü yapacak, tekrar köprüye gelerek batı istikametine dönebilecekler. Burada eski Güleryüz pastanesi küçük bir kavşak dönüşler zor olacak ve trafik iyice sıkışacak, araç kuyruğu inanın Güleryüz'den stad kavşağına kadar uzayacak. 
3- Kuzeyden Carrefour'dan gelen araçlar doğuya Çetinkaya istikametine gitmek için Hiltona kadar gelip u dönüşü yaparak köprüye tekrar gelecekler ve bu şekilde Doğu istikametine Çetinkaya'ya doğru dönecekler yine trafik önemli ölçüde aksayacak. 
4- Hele de Cumhuriyet Mahallesinde Ziraat bankası arkasında civarında Şehir Merkezine Kapalı spor ve Çetinkaya tarafına gitmek için Ne sıkıntılar çekecek. Önce Güleryüz kavşağına kadar 400 metre gelip eğer araç yoğunluğundan kavşaktan dönebilirse tekrar köprünü altından hiltona kadar gelip u dönüşü yaparak tekrar köprüye gelerek Çetinkaya tarafına gidebilecek.
5- Çetinkaya tarafından gelip hiltona dönmek isterseniz dönüş yok, Muğdata kadar geleceksiniz sola dönüp sahilden Hiltona gelebilirsiniz.
Görünen o ki bu körpü sayın Burhanettin Kocamaz için bitiş köprüsü olacak otogardan sonra eline yüzüne bulaştırdığı 2. projesi olacak derim başka bir şey demem. Çünkü trafiğin rahatlaması bir tarafa dahada çıkılmaz bir sorun haline dönüşecek göreceksiniz. O zamanda iş işten geçmiş, 12 milyon tl. de heba olmuş olacak. Aslında bir çok konuda kararlı kuralcı olmasını takdir de ederdim. Ne hikmet ise bir çok konuda işin içinden çıkamadı, Parkomatları kaldırdı, trafikte kaos oldu, Otogar ihalesinde yanlış yapıldı. Firmalar ve yolcular hala mağdur, son olarak battı çıktı olmadı. Anlaşılan o ki Burhanettin Kocamaz bu son projelerle battı çıkamadı. Monoray, Medo, Uçak, Teleferik beklemede...
YORUM EKLE