Wi-fi'li kan tahlili yaptır, sonuçlar telefona gelsin

İsviçreli bilim adamları cep telefonu aracılığıyla anında sonuç veren ve deri altına yerleştirilen küçük bir kan testi cihazı geliştirdi.

Wi-fi'li kan tahlili yaptır, sonuçlar telefona gelsin

14 milimetre uzunluğundaki Wi-fi özellikli ilk model, eş zamanlı olarak kan içindeki kolesterol ve kan şekeri gibi beş farklı değeri test edebiliyor. Elde edilen bilgiler ise daha sonra Bluetooth teknolojisi ile doktora gönderiliyor.

BBC'nin haberine göre, kablosuz kan alma cihazının dört yıl içinde hastaların hizmetine sunulması öngörülüyor. Karın, kol veya bacak derisinin tam altındaki doku içine, iğne yardımıyla yerleştirilen cihaz, çıkarılmaya ve değiştirilmeye ihtiyaç duyulana kadar deri altında aylarca kalabiliyor.

Profesör Giovanni de Micheli ve Sandro Carrara "deri altı testini" diğer araştırmalardan ayıran en önemli özelliğinin, aynı anda birçok değeri ölçebilmesi olduğunu ifade ediyor. De Micheli ve Carrara cihazın özellikle yüksek kolesterol ve diyabet gibi kronik durumların izlenmesi aynı zamanda kemoterapi gibi hastalıklarda ilaç tedavisinin etkilerinin takip edilmesi açısından çok yararlı olacağını belirtiyor. Profesör De Micheli, “Alet, hastanın yaş ve kilo çizelgesinden yada haftalık kan testinden ziyade bireysel toleransına dayanarak direk ve devamlı gözlem imkanı sağlıyor." dedi.

Araştırma sonuçlarının, Design, Automation ve Test in Europe (Date) elektronik konferansında yayınlanıp tanıtılacağı belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER