Spor il müdürünün anlattıkları, asıl sorulması gerekenler…

Müdürün anlattıklarını sorgulamadan önce konuyu yeniden özetlemekte fayda var…

Aylardır Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ekseninde tartışıp durduğumuz, belgelerini en görmez gözlerin önüne serdiğimiz bir "Mavi Deniz Amatör Spor Kulübüne aktarılan 800 milyar tutarında para" hikâyemiz var. Sanırım duymayan kalmadı.

Biz en ince detayına kadar ve belgeler eşliğinde anlattık yetmedi, yaygın medyada önemli tiraja sahip bir gazetede işlendi, son olarak ta ana muhalefet parti Milletvekili Atıcı konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Bunca yayından sonra bir yerlerden ses gelir diye bekledik, ham hayalmiş ki, şu ana kadar kimselerin ruhu bile duymadı.

Bırakın gerekçeli savunmaları "Yalan söylüyorsunuz, nereden çıkardınız?" gibisinden bir cümleye bile razıydık, gelmedi…

 "Evet, görünürde öyle ama işin gerçeği şudur" diyecek bir babayiğit te çıkmadı…

Ta ki, Fatih Karagülle isimli genç bir arkadaşımız söz konusu derneğin başkanlığını ve il Gençlik Spor İl Müdürlüğünü vekâleten yürüten Ahmet Tarakçı' nın kapısını çalıp ağzından bir demeç alana kadar.

Tarakçı' nın neler söylediğini merak eden son günlerde olayı manşetlerine taşıyan imece gazetesinin (http://www.mersinimecehaber.com/) adresinden detaylı olarak bilgi sahibi olabilir.

Ancak ben süreci ilk gününden beri takip eden, aylardır hem de resmi belgelere dayanarak yazıp duran birisi olarak bu kez Tarakçı’ nın söyledikleri ve söyleyemedikleri ışığında olayların başka yanlarına dikkat çekmeye çalışacağım…

**

Hadi başlayalım o zaman…

Tarakçı’ nın yarı cesur, yarı kaçamak açıklamalarından anlıyoruz ki, söz konusu 800 milyar gelmiş ama bu para kağıt üzerinde ödendiği sanılan Mavi Deniz adlı spor kulübüne değil , bu kulüp üzerinden yeni stadyumun ışıklandırma vesair eksikleri için harcanmış…

Bu durumda akla gelen soruları sormakta yarar var:

-110-120 trilyona mal olduğu iddia edilen stadyum eksiklerine rağmen neden teslim alındı?

-Açılış ve kapanışı gece yapılan ve tüm dünyaya naklen yayınlanan Akdeniz Oyunlarında muhteşem ışıklandırmasına tanık olduğumuz stadyumun aynı aydınlatma sistemi nasıl oldu da futbol maçlarında yetersiz kaldı?

-UEFA veya Türk Futbol Federasyon kriterlerine göre aydınlatma yetersizse, neden stadyumu teslim alan Spor Genel Müdürlüğü yapımcı firmaya bunun hesabını sormadı da kesin kabulünü yapıp parayı ödedi?

-Hadi tüm bunları sineye çekelim, çok daha ciddi ve vahim bir soru yanıtsız orta yerde duruyor: Spor Genel Müdürlüğü ışıklandırmayı yetersiz bulduysa neden Bakanlığın yasal prosedürlerini işletip işi ihaleye çıkarmadı da bir amatör spor kulübü üzerinden ve denetimi imkânsız yöntemle yapmaya kalktı?

-Uygulanan akıl almaz yöntem kamu ihale kanununu hiçe saymak, takla attırmak, en hafif deyimle hile yoluna başvurmak anlamına gelmiyor mu? Bu suç değil mi?

-İl spor müdürlüğüne vekâlet eden ve gözlerimizin içine gerçekleri sokmaya kalkışan Tarakçı gönül rahatlığıyla yaptığını söylediği işin aslında nasıl sonuçlar doğuracağının farkında olmayabilir mi?

Örneğin 800 milyar Mavi Deniz Kulübü üzerinden kendisine verildi. Stadyum aydınlatma işini kimlere hangi yöntemle verdi?

İşi verdiği şirket veya şirketleri nasıl buldu, fiyat konusunda hangi piyasa araştırması yapıldı? Örneğin kendisinin uygun bulduğu ve 100 liraya yaptırdığı aydınlatma işini yarın bir başkası çıkıp ben 10 liraya yapardım derse bunun cezai faturasını kim ödeyecek?

-800 milyar liranın tamamı stadyumun eksiğine gediğine mi harcandı? Gelen paranın denetimini kim nasıl yapacak? Örneğin bu paradan kulüp adına binek arabaları alındı mı, Akdeniz Oyunlarından geriye kalan eşyalar için depo, ofis benzeri yerlerin kiraları için para aktarıldı mı? Tüm harcamaların belgesi olduğu iddiası karşısında yapılması gereken ilk şey çıkıp bu 800 milyarın son kuruşuna kadar hesabını şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşmak değil mi?

-Tarakçı tüm harcamaların faturasının olduğunu söylüyor. Bu durumda Mersin Uray Vergi Dairesine kayıtlı Spor Kulübü bu giriş faturalarını nasıl muhasebeleştirdi? Bilançosunu nasıl düzenledi? Vergi Dairesine beyanname verdi mi? Girişi yapılan mal ve hizmet alımının çıkışı yapıldı mı? Bugüne kadar yapılmadıysa ne zaman ve kime yapılacak?

Tarakçı’ nın açıklamaları doğruysa ve paralar ihale süreciyle vakit geçirme yerine stadyumun eksiklerinin hızlı biçimde tamamlanması için harcandıysa gerçekten eşine az rastlanır pek çok kurumun devreye girip sorgulaması gereken inanılması güç skandalla karşı karşıyayız.

Bu iş kendisinden ve Kulüp yönetimine aldığı GSM Müdürlüğü çalışanlarından başlayarak bilgi sahibi olduklarını iddia ettiği Bakanlık bürokratlarına kadar uzanan bir zincire kadar her gelen ve harcanan kör kuruşun hesabının sorulmasını gerektirir.

Ve bugünlük son soru:

 Tarakçı paraların ödenme sürecinde İl Müdürlüğünde başka birinin (Salman Malkoç) oturduğunu söylüyor ama unuttuğu bir husus var: Paraların gelmeye başladığı Ocak ayında kendisi kurulan derneğin başına geçerken resmi sıfatıyla Spor İl Müdür yardımcısı. Bu kadar da değil, Kulübe aktarılan son 75 milyarın hesaba geçtiği 3 Haziran 2014’ ten daha önce 22 Mayıs 2014 günü Valiliği ziyaret eden sporcuların başında ve İl Müdür Vekili olarak yer alıyor. Hatırlamıyor olabilir ama şu link hatırlamasına yardımcı olacaktır (http://www.mersin.gov.tr/manset-haberler/2014/05/23/avrupa-ve-turkiye-sampiyonalarinda-dereceye-giren-sporcularimiz-valimiz-tarafindan-odullendirildi.aspx)

Neresinden tutsak elimizde kalan bir skandalla karşı karşıyayız ama ol hikâyat bundan ibaret te değil. Bir başka yazıda 30 yıllık amatör kulüpler 3 bin lira almak için kapıları aşındırırken doğduğu günlerde başına yüz milyar konan Olimpik Spor Kulübünü de yazma umuduyla…

 

 

 

 

YORUM EKLE