Sınır

Sınırsızlık ve Sınırlar


Allah’ın kudreti Sınırsız,(Nisa : 84)

Hz. Adem (a.s) cennette şeytanın hilesine kandı, ebedi kalmak yalanına inandı, nefsine yenildi, cennetten kovuldu. Daha dar, sınırlı ve zamanlı dünyaya ceza için gönderilir. Dünyada 1000 yıl yaşadığı tahmin ediliyor.

Bizde O'nun yaptığını yaparak, tevbe ederek Adem babamıza evlat olalım. Geldiğimiz yere tertemiz dönmeyi Rabbimizden dileyelim.

Muhittin İbn-i Arabi "Akıl bir sınırlamadır (kayd) ve konuyu tek bir biçimde sınırlar. Lakin hakîkat bu şekilde bir sınırlandırmayı kabul etmez" der.

Ey Mûsâ! Gerçek şu ki ben, karşı konulamaz Sınırsız kudret sahibi, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olan Allahım!” (Neml:9) diye âyette geçer, Rabbim kendisi kesin belirterek noktayı koymuştur.

Bir tek Allah; sonsuz, sınırsız ve zamansındır. Hiçbir şekilde tahmin edilemez, çünkü insan buna uygun yaratılmadı. Allah'ın zatı hakkındaki tüm düşüncelerden, fikirlerden münezzehtir. Allah'ın isimleri bile fiillerinden oluşur. Rahmân demek, merhamet sahibi olduğunu anlamak içindir.

Peygamber efendimiz'in (s.a.v) iyiki bir resmi yok, olsaydı insanlar sırlardı, putlaştırırlardı ve yaptığı işlerden, verdiği öğütten çok resmi ile ilgilenecekler, heykelini dikip resimlerle boyarlardı.

Hepimizin ebedî olma hayalleri var. Bu dünyada kalıcı bir şeyler bırakmak çabasındayız. Camiler, okullar, hastaneler yaptırıp arkamızdan hayr dua almak çabasındayız. Sadaka-i cariye (akışı devam eden hayr) bu dünyaya bırakmak isteriz. Sınırlı dünyada sınırsızı kazanmak için.

Hiç ölmeyeceğini düşünen insan, bir diş ağrısıyla tüm dünyası yıkılır. Hayatından bezer, gerçeği hatırlar, bir diş ağrısına mağlup olur. Hep bir tarafımız eksiktir, bu dünyada fâni olduğumuzu hatırlatmak içindir.

Kâinatın bile sınırı var, kıyamet kopacak, bir zarf gibi katlanacak, sonlacaktır. Rabbimiz ona da bir ömür tayin etmiş. Ay, yıldız, güneş, galaksiler ve kâinat vakit gelince bitecek. Ne kadar ürkütücü değilmi?

İnsan kendi içinde de sınırlıdır, kendi duvarını kendisi örer. Önce sığınmak için yapar, sonra farkında olmadan kendi hapishanesine dönüşür. .

Küslükleri kendine sınır çizer,

Kıskançlıkları hayallerine sınır çizer

Hırsları hayatına sınır çizer,

Üzüntüleri geleceğine sınır çizer,

Sadece sınırları "Peygamberler ve insan-ı kamiller" aşmıştır. Allah kulun kalbini genişletince onun gözünde dünyalık her şey değerini yitirir; bunların iğne kadar kıymeti kalmaz. .İnsanoğlu bazen incir çekirdeği kadar kıymetsiz şeyler için başkalarının kalplerini kırar, hatta adam bile öldürür. Sınırlarını bilmez unutur, ölümlü olduğu hatırına gelmez, fâni dünyada mal kavgası yapar.

Nerede Allah'ın elçileri Peygamberler, Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hz. Mevlana, Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan kimse kalmamış bu dünyada. Eserleri olanlar, kayıtlara geçmiş, günümüze ulaşmış, sadaka-ı cariyeleridir, hayrlarıysa sonsuz mükafattır. İnşallah bizlerde bu dünyadan güzel eserler bırakalım öyle ayrılalım.

İmkanın sınırını görmek için,

imkansızı denemek lazım.” diyen

Fatih Sultan Mehmet Hazretleri'nden

Allah razı olsun. Bizlere yol göstermiştir.

Rabbim! Kendi içimize ördüğümüz duvarları kaldır, ayrıca bizlere de güzel eser bırakmak nasip et! Amîn!



 

Veysel Bozkurt.

YORUM EKLE