Zengin içerikli gıda, deniz marulu

İnsanın sağlıklı beslenmesinde büyük öneme sahip denizel ürünler her zaman cazibesini korurken, balık ve kabukluların yanında deniz yosunları da unutulmaması gerekenler arasında. Bunlardan biri olan ve deniz marulu olarak adlandırılan ''Ulva rigida'' da gıda skalasında önemli yer tutuyor.

Zengin içerikli gıda, deniz marulu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Berik, HİBYA'ya deniz maruluyla ilgili yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

Berik, artan gıda talebini karşılamak için sürekli araştırmalar yapıldığını, makroalglerin (deniz yosunları) ön plana çıkan denizel gıda kaynakları arasında yer aldığını ve Türkiye’de makroalglerin yeterince bilinmemesine karşın yurt dışında özellikle Çin, Japonya, Kore, Endonezya, Malezya, Fransa, Amerika, Kanada ve İskoçya'da tüketildiğini söyledi. 
Pek çok çalışmanın makroalglerin yüksek protein, esansiyel amino asitler, algal polisakkaritler ve mineral içerikleriyle besleyici denizel gıda kaynakları olduğunu bildirdiğini, makroalg türlerinin çoğunun gıda olarak kullanılabilen, denizel kaynaklar olduğuna işaret eden Berik, deniz marulu olarak da adlandırılan ''Ulva rigida''nın da özellikle denizlerin sığ ve kayalık bölgelerinde azot ve fosfor gibi besleyici elementlerin bol olduğu kısımlarda doğal olarak yayılım gösteren bir tür olduğunu vurguladı.

Berik, yüksek biyolojik değerlere sahip ulva türlerinin, balık ve çift kabuklular kadar iyi besin kaynakları olduğunu, özellikle et yemek istemeyenler için de bunların iyi alternatifler oluşturduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

’Güvenli ve nitelikli gıdaya ulaşmak tüketicilerin hakkıdır. Hammaddelerin nitelikleri iyi olmazsa, ürün de iyi olmayacaktır. Güvenli karasal gıda kaynakları için toprak niteliği ne kadar önemliyse, su ürünleri için de yaşam alanı olan suların niteliği önemli etkendir. Ulva türleri temel yağ asitleri ve temel amino asitler, yani üretemediğimiz için gıdalarla almak zorunda olduğumuz çok önemli bileşenler bakımından zengindir. B12 vitamini, faydalı iz elementler ve ulvan adı verilen oldukça kompleks yapıdaki karbohidratları içermektedir. Ulva rigida, tallusları (gövde ve yaprakları) mümkünse temiz deniz suyuyla yıkanıp temizlenmelidir. Taze olarak salatalarda veya kurutularak çorbalarda tüketilebilmektedir. Ancak her alg gibi ulva türlerinin de besleyiciliği doğal yayılım alanı ya da kültür ortamındaki besin tuzu, su sıcaklığı, tuzluluk, ışık ve mevsim gibi etkilere bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeple çalışmamızda Çanakkale Boğazı'ndan toplanan Ulva rigida örneklerinin mevsimsel olarak besin içeriğinde (ham besin bileşimi, amino asitler ve yağ asitleri) meydana gelen değişimler incelenmiştir. Ayrıca her mevsimde toplanan makroalglerin taze formlarından salata, düşük sıcaklıklarda kurutularak (nane, maydanoz, dereotu gibi ) çorbalara katılmış ve tüketici beğeni analizleri gerçekleştirilmiştir.''

Muhabir

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER