Sağlık Kendi Kanımızda

Tıp dünyasının 2000’li yılların başından bu yana başvurduğu yöntemlerden biri olan PRP (Trombositten Zenginleştirilmiş Plazma Tedavisi/Platelet-Rich Plasma), birçok alanda olduğu gibi dermatolojide de etkin sonuçlar alınmasını sağlıyor.Medical...

Sağlık Kendi Kanımızda
Tıp dünyasının 2000’li yılların başından bu yana başvurduğu yöntemlerden biri olan PRP (Trombositten Zenginleştirilmiş Plazma Tedavisi/Platelet-Rich Plasma), birçok alanda olduğu gibi dermatolojide de etkin sonuçlar alınmasını sağlıyor.
Medical Park Tarsus Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Dönmez, PRP’nin ‘kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak bir dizi işlemden geçirildikten sonra elde edilen trombositten zengin plazmanın yine aynı kişiye enjekte edilmesi’ şeklinde uygulandığını söyledi. PRP’nin kişinin kendi kanıyla yapılan bir uygulama olması nedeniyle alerjik reaksiyon riski olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Neslihan Dönmez, dermatoloji alanında bu yöntemin özellikle cilt gençleştirme amaçlı uygulandığını ifade etti. Uzm. Dr. Dönmez, “PRP ile deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesi, derinin esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılması sağlanmaktadır. Bu amaçla yüz, boyun, dekolte ve ellerin dış yüzüne uygulama yapılabiliyor” dedi.
BAKANLIK RUHSATI OLMALI
Saç dökülmesi ve yaralarda da PRP’nin kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Dönmez, uygulamanın titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı. Dr. Dönmez, “PRP işlemi sırasında Sağlık Bakanlığı ruhsatlı özel çalışma tüpleri kullanılmalıdır. Bu yüzden PRP yöntemi güvenilir kliniklerde uygulanmalıdır. İşlemden önce tedavinizde hangi PRP tüpünün kullanıldığını mutlaka doktoruna sormalısınız” şeklinde konuştu.
PRP NASIL UYGULANIR?
PRP işleminde doktorun hastasını muayene etmesinin ardından kişinin kanı, içinde özel bir jel olan küçük tüplere az miktarda alınır. Kana, santrifüj işlemi uygulanır ve tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır. Bu sayede her mililitrede 1,5 milyon adete kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilmiş olur. Buna da PRP denir. Elde edilen PRP, yani trombositi bol olan kısım, mezoterapi yöntemi ile ya da maske haline getirilerek boyun, yüz, saç gibi istenen bölgeye uygulanır. Böylece dokulardaki hasar ya da yaşlanmaya bağlı etkiler geriye çevrilir.
PRP’NİN GÖZLE GÖRÜLEN SONUÇLARI
PRP uygulanan cilt, eskisine göre çok daha parlak ve canlı görünür. Özellikle yüz bölgesindeki yaşlılık ve güneş lekelerinde yumuşama meydana gelir. Gözaltı bölgesindeki torbalanmalar ve morluklarda belirgin düzelmeler gözlenir. İnce çizgiler yumuşar. Neredeyse estetik operasyon geçirmişçesine kırışıklıklarda azalma olur.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER