Nükleere Hayır Yürüyüşü

Mersin Tabip Odası tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek 'Nükleere Hayır' yürüyüşü başladı. Mersin'den yürüyüşe başlayan doktorlar, Pazar gününe kadar Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılacağı Büyükeceli'ye kadar yürüyecek.

Nükleere Hayır Yürüyüşü
Öğle saatlerinde Çamlıbel'deki Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önünde bir araya gelen doktorlara, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, siyasi parti ve STK temsilcileri de destek verdi. Burada şarkılar söyleyip, sloganlar atan grup, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılmasına tepki gösterdiler. Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı, hekimler olarak 37 yıldır Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılmasının hep karşısında olduklarını ifade ederek, "Biz hekimler nükleer santrallerin çevresinde olan tüm canlılara karşı zararlı olduğunun bilincindeyiz. Biz hekimler 10 yıl sayılacak ömrümüz için değil yüzlerce binlerce yıl sonra bu topraklarda yaşayacak olan nesillerimizin sağlığını korumak için buradayız. Biz hekimler halka mal olmuş mesleğimizin bize yüklemiş olduğu sorumluluk bilinci ile bu nükleer santrallerin sağlığı ciddi boyutta tehdit ettiğini paylaşmak için bu meydanlardayız. Biz hekimler dünya sağlık örgütünün, uluslararası kanser enstitüsünün, dünya kanser araştırma enstitüsünün rapor olarak sunduğu başta çocuklar olmak üzere kan kanserlerinin, meme kanserlerinin, tiroid kanserlerinin, akciğer kanserlerinin arttığını anlatmak için meydanlara indik" diye konuştu.

Dr. Ful Uğurhan ise bu yürüyüşü çocuklarının karşısında boyunlarını bükmemek için yapacaklarını vurgulayarak, "Bu yürüyüş yaşadığımız coğrafyada; toprağın, havanın, suyun temiz kalmasını sağlayarak, bugün ve gelecekte, sağlıklı yaşam sürdürebilmenin savunuculuğunu yapmak için olacak. Bu yürüyüş, biz hekimlerin çevreye yayılarak radyasyondan, ağır metallerden kaynaklanacak hastalıklarla uğraşmak istemediğimizi, sağlığı korumanın tedavi etmekten çok daha akılcı olduğunu fark ettirebilmek için olacak. Bu yürüyüş bir kez daha ne Akkuyu'ya, ne Sinop'a ne de başka bir yere nükleer santral yaptırmamak için olacak" diye konuştu.

Çözüm önerilerinin çok basit olduğunun altını çizen Uğurhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vahşi tüketim alışkanlıkları ile mücadele etmek, bozuk alt yapıyı düzelterek, daha kullanıma girmeden kaybolan enerjinin önüne geçmek, kaçak kullanımını önleyecek çalışmalar yapmak, gün ışığından en fazla yararlanacak şekilde şehir planlamaları yapmak, bölgemiz için uygun, yeni, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek. Tarih bize Çernobil'de ve Fukuşima'da nükleer zararın ne demek olduğunu kanıtladı. Bundan ders almayı bilen Japonya, ülkesindeki reaktörlerin tamamını kapattı. Batılı ülkeler mevcut santrallerin yerine yenilerini yapmaktansa birer birer yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiyorlar."

Konuşmaların ardından doktorlar, tek sıra halinde yürüyüşe geçtiler. Bugün başlayan yürüyüş, Pazar günü Büyükeceli'de bitecek.
Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER