Mersin'de 140 bin çocuğa çocuk felci Aşısı yapılacak

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinde görev yapan yaklaşık 700 kişiden oluşan sağlık ekibi, 7-13 Nisan tarihleri arasında 0-59 aylık 140 bin çocuğa Oral Polio (Çocuk Felci) aşısı yapılacak.

Mersin'de 140 bin çocuğa çocuk felci Aşısı yapılacak
 Konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi (CDC) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Fonu (UNİCEF) gibi kuruluşların katkıları ve 1988 yılında 41. Dünya Sağlık Asamblesinde alınan kararla vahşi polio virüsünü yok etmek için 'Polio Eradikasyon Programı'nin başlatıldığını belirtti. Bu programın temel stratejilerinden biri de destek aşılama çalışmaları olduğunu kaydeden Kemik, "Bu programla polio virüsünü dünyadan yok etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda rutin aşılama hizmetlerinin geliştirilmesi ve aşılama oranlarının her bölgede yüzde 90’ın üzerine çıkarılarak devam ettirilmesi, rutin aşılama çalışmalarına ek olarak ulusal aşı günleri düzenlenmesi, Akut Flask Paralizi ve Vahşi Polio Virüs takibinin sağlanması, gerek görülen yerlerde Mopping-up aşılamaların düzenlenmesi gibi çalışmalar 1989 yılından buyana ülkemizde yapılmaktadır. Ülkemiz Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte 21 Haziran 2002 tarihinde ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ olarak sertifikalandırılmıştır. Ancak, halen bazı ülkelerde vahşi polio virüs dolaşımı devam etmektedir. Bu durum, vahşi poliovirüs dünyadan tamamen yok edilene kadar aşılama çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.
29 Ekim 2013 tarihinde DSÖ’den yapılan açıklamada anlaşıldığı üzere komşu ülkelerde vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu teyit edildiğini kaydeden Kemik, "Mart 2014 başında ise Suriye’den sonra Irak’ta 6 aylık bir çocukta polio tip 1 vahşi virüs tespit edildiği DSÖ tarafından bildirilmiştir. Irak ve Suriye ile olan uzun sınırımız ve nüfus hareketleri sebebiyle, ülkemiz poliovirüs riski altındadır.
Suriye ve Irak’a komşu illerimizde uygulanan MOP-UP çalışmaları iki tur halinde Hakkari, Van, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Mersin ilimizde de uygulanacaktır. MOP-UP çalışmalarının 1. turunda 7-13 Nisan 2014 tarihleri arasında ilimizdeki 0-59 aylık tüm çocuklar tespit edilerek daha önce aşılanma durumlarına bakılmaksızın ek olarak oral polio aşısı ile aşılanması sağlanacaktır. Destek aşılama çalışması sırasında uygulanan OPA dozları ek doz kabul edilecek ve rutin aşılama hizmetleri ile verilen dozların yerini almayacaktır" dedi.
Çalışmalarla ilgili de açıklama yapan Kemik, "0-59 ay arası çocuğunuz 1 gün önce aşı yapılmışsa da dahil tekrar aşılanacaktır. Oral polio aşısı uygulanan çocuğumuza ertesi gün yapılması gereken aşılar aksatmadan yaptırılabilir. Yapılmaması durumunda oluşacak hastalığın çocuğunuzda bırakacağı sekile bağlı sakatlık durumunun çaresi ve tedavisi yoktur. Çocuklarımıza ağızdan sadece 2 doz olarak uygulanan oral polio aşısı için herhangi bir ücret talep edilmeyecek, sağlık personellerimizce ücretsiz olarak yapılacaktır. Bu karar doğrultusunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinde görev yapan yaklaşık 700 kişiden oluşan sağlık ekibi ile 0-59 aylık 140 bin çocuğu aşılamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2014, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER