KEMİK: "ERKEN TEDAVİ İLE KANSER ÖNLENEBİLİR"

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kanserin ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, "Erken tanı konusunda toplumun bilinci gün geçtikçe artmaktadır.

KEMİK:
Erken tanı ile önlenebilen bir hastalık olan kanserle mücadelede, kanserin eğitim ve tarama programına alınması çok önemlidir" dedi. 
Kanser Haftası dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle oldukça önemli bir hastalığı sorunu olduğunu kaydetti. Kanser hastalığının enken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğine dikkat çekerek, "Bu bağlamda erken teşhis kanserin temel ilkelerinden biri olup basit taramalarla bazı kanser türlerinin tanısı konulabilmekte ve tedavisi çok yüksek oranda sağlanabilmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme, rahim, kalın bağırsak, akciğer kanserleridir. Erkeklerde ise en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri ilk sırayı alırken bunu prostat ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir. Dünyada kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Hastalığın belirtilerinin bilinmesi erken teşhis açısında önemlidir" diye konuştu.

KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanserin belirtilerini de söyleyen Kemik, "Rahim veya makattan gelen anormal akıntı veya kanama, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yar gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir. Tabi kansersiz yaşamda elimizde. Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç,kimyasal maddeler,toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden,alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" ifadelerini kullandı.
Erken tanı konusunda toplumun bilincinin gün geçtikçe arttığını belirten Kemik, "Erken tanı ile önlenebilen bir hastalık olan kanserle mücadelede, kanserin eğitim ve tarama programına alınması çok önemlidir. Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerimize ve KETEM'e başvuran 30-65 yaş kadınlara serviks kanseri, 50-69 yaş kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. 2013 yılı boyunca 'Ulusal Kanser Tarama Programı' çerçevesinde ilimizde 10 bin 748 kadına meme kanseri, 17 bin 836 kadına serviks kanseri, 9 bin 132 vatandaşımıza ise kolorektal kanseri olmak üzere 37 bin 716 adet kanser taraması yapılmıştır. Yapılan taramalar sonucunda 9 meme kanseri, 4 serviks kanseri tespit edilmiştir. 2014 yılının ilk üç ayında ise ilimizde 8 bin 489 kadına meme kanseri, 10 bin 151 kadına serviks kanseri, 8 bin 787 vatandaşımıza kolorektal kanser olmak üzere toplam 27 bin 427 adet kanser taraması yapılmıştır. Yapılan taramalar sonucunda 1 serviks kanseri, 1 kolon kanseri tespit edilmiştir" dedi.
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2014, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER