Kelliğe kök hücre kalkanı

Saç dökülmesi, günümüzde erkekler kadar kadınların da sorunu. Saç kaybını gideren alternatif tedavi yöntemleri kullanılıyor, ancak dökülmeyi önlemek veya durdurmak da önemli.

Kelliğe kök hücre kalkanı

Günümüzde erkekler kadar kadınların da canını sıkan saç dökülmesi sık rastlanan sağlık sorunları arasında. Uzmanlara göre bazı yöntemlerle dökülmenin önüne geçmek mümkün. Bu amaca hizmet eden yöntemlerden biri de PRP yani kök hücreyle tedavi.

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, bu yöntemlerden birinin de PRP, yani Platelet Rich Plazma olduğunu söylüyor. Dr. Bayraktar, saç dökülmesine neden olan faktörleri, "Antidepresanlar, kan sulandırıcı, tansiyon ve mantar ilaçları saç dökülmesine neden olabiliyor. Eğer kişi ilacı kullanmayı keserse dökülme de sona eriyor. Tiroid hastalığı saç dökülmesine yol açıyor. Tek tip beslenmeye dayanan, çok düşük kalori alınan durumlarda saç dökülmeleri olabiliyor. Bu diyetler folik asit, B vitamini, çinko, biyotin eksikliği gibi vitamin eksikliklerine neden olduklarından dolayı saçlar kaybediliyor" şeklinde özetliyor.

SIK FÖN ÇEKMEK ZARARLI

Hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu, diyabet, aşırı stres, sistemik lupus, kemoterapi de saç dökülmesinin nedenleri arasında. Haftada 3-4 defa fön çektirmek, saçlarını her gün sıkıca toplamak, sert şekilde fırçalamak ve uygun şampuan kullanmamak da dökülmeye neden oluyor.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Günümüzde saçsızlığın tedavisinde birçok yöntem uygulanıyor. Bu yöntemler arasında PRP yani kök hücreyle tedavi de var. Tedavinin uygulanışı hakkında bilgi veren Dr. Belma Bayraktar şunları söylüyor: "Öncelikle hastadan alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konuluyor. Ardından içinde jel bulunan bir tüpe yerleştiriliyor. Sonra tüp santrifüje konularak yaklaşık 5-8 dakika kanın içindeki maddelerin ayrıştırılması sağlanıyor. Kanın tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış oluyor. Elde edilen bu zengin karışım, saçlı deride eğer hala kıl kökleri yer alıyorsa ve kıl kökleri canlıysa enjeksiyon yardımıyla uygulanıyor. Böylece bu köklerden yeni saç çıkıyor ve mevcut saç telleri kalınlaşıyor."

YÖNTEMİN BAŞARISI NEYE BAĞLI?

Bu yöntem tamamen saçlarını kaybetmiş ve kıl kökleri ölmüş kişilerde başarılı olamıyor. Başarılı olması için kıl köklerinin canlı olması gerekiyor. Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kişinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlarıyla kombine ediliyor. PRP kürü tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabiliyor.

Dr. Bayraktar, kandan alınan kök hücrenin saçsızlık dışında cilt gençleştirmede de başarıyla uygulandığı bilgisini veriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER