Önce kendimiz eleştirelim.

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.
Bazı önemli işlerimden dolayı, gördüğüm, duyduğum söyleyemediğim şeyler oldu. 
Bu yazımda zaman zaman tartışıp, konuştuğumuz bilgi alışverişinde bulunduğumuz konular geldi aklıma bunu aktarmak istedim.
İnsanca yaşamayı arzuladığımız ülkemizde, hayatımızı düzene koyan kanunlar, yönetmelikler var.
Hayatımız düzene koyan uymamız gereken kanunlar ve yönetmelikler Hukuk devletinin bir gereğidir. 
Bu kanun ve yönetmeliklere yeterince uyuluyor mu ? uygulanıyor mu? bu tartışılır. Bir vatandaş olarak  yeterince vatandaşlık haklarımızı biliyormuyuz? Bu kanun ve yönetmeliklerin getirdiği yasal haklarımızı ve bizi toplumla uyumlu hale getirecek sorumluluklarımızı  biliyormuyuz. Sanırım bir çoğumuz işimizle ilgili olanların dışında bilimiyoruz.
Bu bağlamda bir hemen her gün başbakanı, belediye başkanını, oda başkanlarını, muhtarları, komşumuzu, okul müdürünü, bir firmayı veya burada sayamadığım bir çok kişiyi ve konuyu bilerek veya bilmeyerek bir şekilde eleştiri yağmuruna tutar dururuz. Haklıda olabiliriz bir konuda yorum yapmak eleştirmek en doğal hakkımızdır eleştirebilir.
Peki hiç kendimiz eleştirdik mi? Çok azımız bunu yapıyordur diye düşünüyorum. Oturduğumuz  evde, Apartmanımızda, mahallemizde, şehrimizde başkalarını rahatsız ediyormuyuz, başkalarının haklarına saygılı mıyız araç kullanırken trafik kurallarına ne kadar uyuyoruz.!!  İş ahlakına ne kadar uygun davranıyoruz, hiç kendimiz bu konularda eleştiriyormuyuz. O yüzden diyorum ki; önce kendimizi eleştirelim, yasal haklarımızı bilelim, yasalar çerçevesinde neyi nerede nasıl yapacağımız, bir vatandaş olarak bilirsek nerde ne şekilde ne yapmamız gerektiğini yasaların bize vermiş olduğu haklardan daha iyi fayda sağlayabiliriz. Birine haksız bir eleştiri yapmadan önce, o kişiniz görev ve sorumluluklarını bilip ona göre eleştirebilir haksızlık etmez yerinde eleştirmiş oluruz. Bu yüzden diyorum ki “iğneyi başkasına, çuvaldızı kendimize batıralım” başkasını suçladığımız konuda kendimiz hatalı olmayalım. 
Öncelikle kendimizi eleştirelim, kanun ve yasaların verdiği yasaklar ve haklarımızı asgari bilelim, öğrenmeye çalışalım sonrası gelir zaten.
YORUM EKLE