Neden Yazmalıyım

Neden Yazmalıyım 

İnsanoğlunun diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği beynini kullanması, kendine has bir üslubu ile konuşması, düşünebilmesi ve bu düşüncelerini başka insanlara aktarabilmesidir. İletişimin geçmişi de en az insanlık kadar eskidir. Yalnız yaşamadığı için paylaşmak, paylaşmak için iletişim kurmak zorundadır. 

*

Konuşmayı sohbeti seven bir yapımız var. "Söz uçar yazı kalır," atasözünü boşuna söylememişler. Atalarımızın küçüklüğümüzde bize anlattıkları çok güzel masallar vardı. Bir zaman bunları "keşke yazılsalarmış" diye düşünürdüm, "yazılması lazım" derdim. Sonra kitap okumaya başlayınca arada bir karşıma çıkınca bunlar kitaplar yoluyla bizlere ulaşmış olduğunu fark ettim. Atalarımız olayları, yapılanları yazıyla kayıt altına almışlar, tarihe not düşmüşler. 

*

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki kendimize ait özellerimizi kaybediyoruz. Her şey internete düştü Tiktok'la tüm evlere misafir, İnsagram'la tüm yemekleri, tüm gezileri beraber yapıyor, Twitter'da sanal isimlerle herkesin iç alemine ziyaretçi oluyoruz. Şimdi yazmak yerine resimli tarih yaşıyoruz. 

*

İnsanların, batı toplumunun kriterlerini kendi hayatının kriterleri yapması yozlaşmaya sebep oldu. Her toprak kendine has endemik bitki üretir. Bizim topraklarımızın çocukları yabancı aşı tutmaz, yaban elde barınamaz. Hepimiz özeliz. Kendini akıllı sanan yanılır, senin düşündüğünü herkes düşünebilir, zaman ve şartlar gerçekleşince. Yapılan her hareket kontrol altında, her zaman kendimizi ele veriyoruz. 

*

İnsan unutkandır, unutmamak için, kendini geliştirmek, araştırmalarını anlatmak, yazma tecrübesi edinmek, içinden geçirdiği uzun ve anlamlı kelimeleri aktarmak, mutlu ve hüzünlü anları paylaşmak, yeni kelimeler öğrenir, sosyalleşmek, güzel yazı yazmak için yeniden okumak, edebiyat dünyasına isim bırakmak için yazılır. 

*

İslâmî konularda yazanlara yazar denmez. Fıkıhçı, tefsirci, siyerci, mantıkçı denir ismi ile hitap edilir. Çok büyük külliyat yazan, Kuran-ı tefsir edenlere yazar denmez. Hadis yazanlara yazar denmez. Yazar edebiyat yapan, abartan, süslü kelimelerle dans edendir. 

*

Edebiyat veya literatür (bazen yazın); olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığıyla estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Kuran-ı Kerim bir edebiyat şaheseridir. . 1.Belagat ve fesahat, 2.Şiir ve hitabet. 3. Kâhinlik ve gaybdan haber vermek. 4. Geçmiş hadiseleri, kâinatın ve varlıkların yaratılış sırlarını bildirmektedir. Daha mükemmeli yazılmamıştır. 

*

Bende birisi bir şey sorunca cevap vermek adettendir. Kısa cevap verince karşı yanlış veya eksik anlıyor, anlatmak için zaman yok, o zaman yazmalısın diyorum ve başlıyorum. Yazmaya! 

*

Şimdi sizde başlayın o kadar kolay değil, dilbilgisi, kelime bilgisi, edebiyat bilgisi derken bir takım teknik zorluklar. Bunlar zamanla düzelir. Önemli olan yaşadığınız olayla ilgili kayıt ve kendini hesaba çekmek. Zaman ve vakit israf etmeden en güzel şekilde kendini haklı çıkarmaya gayret edeceksin. Bakalım iç dünyada ne izler taşıyorsun. 

YORUM EKLE