Nasıl ödüllü fotoğrafçı olunur?

Nasıl ödüllü fotoğrafçı olunur?

Günümüzün dünyasına hepimiz bir fotoğrafçıyız. Elimizde telefon bir çok anı tespit ediyoruz. Telefon alırken araştırıyoruz kaç MP diye. İçimizde büyük bir arzu var an'ı tesbit etmek için. Acaba nasıl ödüllü bir kare yakalarız.

Fotoğrafçılıkta zamanlama biraz nasip birazda şans. Bazılarına hediyedir. Hiç bir zaman unutmamak gerekir. Olayı doğru okumak deyimi burada çok geçerlidir.

Zamanlamaya ince ayarda denilebilir. Bir resmi çekebilmek için doğru zamanını beklemek/yakalamak diye tarif edilir. Bazen ayağımıza gelir, bekleriz gelmez.

Gün doğumu /batımı, mevsimini, gece-gündüzü okadar çok beklenecek şey var ki fotoğrafı çekilecek. Hayatı yaşayan fotoğrafı seven bu beklemeyi bir sanata çeviren usta insan fotoğrafçı, bunları kadraja dönüştürmek sanattır.

Bir çiçek resmi çekmek, hasat mevsimi için bir yıl beklemek uzun bir süredir. Bu işin sırrı bugünü takip etmektir. An'ı yakalamaktır. Bununların ışında yüz yıla bir çiçek açan Güney Amerika kökenli ageve bitkesini çekmek herkese nasip olmaz.

Bir fotoğrafın ödül alması için çok özel bir zamanda ve yerde çekilmiş olması gerekiyor. Fotoğrafın değerini artıran unsur an'ı yakalamak olduğu için, zamanlama çok kıymetlidir.

2018 iPhone Fotoğraf Ödülleri’nin Doğa kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen fotoğraf, PhotoShop ile biraz karartılmış.

Şükrü Mehmet Ömür - Fransa Birincilik Ödülü - Doğa

Eski fotoğraflara sanatçılarının çok değeri kalmadı bugün herkesin bir sanatçı olması için fırsat var.

İyi bir kamera, bol vakit, çekim yapılacak mekana ulaşım. Birinci aşamayı geçtiniz. Sırada fotoğraf çekerken renklere, ışığa, kompozisyona, kontrasta dikkat etmelisiniz. Ödül kazanmak için zamanlama çok önemli.

Fotoğrafçı zekasıda önemli. Bir olayı herkes görür ama biri fotoğraf karesini biri kapar. Binlerce kez geçtiğiniz bir caddede bir ayrıntıyı dışarıdan gelen fark eder ve çeker. Mosquesty Twitter da takip ettiğim bir hanım. Bana bakış açısını öğretti

Hergün çocuğunuzun resmini çekerseniz hem çocuğunuzun büyüdüğünü görürsünüz, hem kendinizi geliştirirsiniz. Doğa fotoğrafçılığı zaman isterken, portre fotoğrafçılığının ışık bilgisine ihtiyaçı vardır. Sevgili kıymetli dostum Ahmet Kara benimle güzel kareleri paylaştı, teşekkür ediyorum.

Erdemli Kızkalesi (Ahmet Kara)

Günbatımı (Ahmet Kara)


 

YORUM EKLE