MÜZİK FESTİVALİ VE SORUMLULUĞUMUZ

19. Mersin Uluslararası Müzik Festivali programının Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın da katıldığı bir toplantıda görüşüldüğü haberini basından öğrendik.

Bugüne kadar Uluslararası Müzik Festivali ile ilgili birçok yazı yazdım, eleştiride bulundum, soru sordum, bilgi edinmek istedim. Maalesef hiç bir bilgi alamadım.

Festival 18 yıldır yapılıyor. 18 yıl bir etkinliğin başarılı olup olmadığının sorgulanması için yeterli bir süre sanırım. Tümüyle kentin ve kamusal kurumların katkılarıyla ayakta duran bu etkinliğin durumunu, ağır sorunlarını ve bu haliyle ne işe yaradığını sorgulamak bu kentin hakkıdır; ilgililer de bu sorulara dürüst, açık ve net cevap vermek zorundadır. 

Başarısız ve kente katkısı olmayan festival maalesef özellikle son üç yıldır Mersin’de dar bir çevreye  bile hitap etmeyen sıradan bir festival durumuna geldi.

Her yıl Belediyelerimize 1 milyon lira üzerinde yük getiren bu festivalin 18 yılda kente maliyetini ve Mersin’e getirisini sorgulamamız gerekmez mi?

Daha öncede yazdım.

Gerçekçi olarak bakalım:18 yıldır devam eden ve adında “Uluslararası” sıfatı bulunan bir festival…

Neredeyse değil yurt dışından, komşu illerden bile festivale gelen yok!

Şehre somut, kalıcı hiç bir katkısı olmadı.

Etkinlikleri kaç kişinin izlediği değil, kaç biletli giriş yapıldığı, bütçesi ve harcamaları sayısal olarak açıklanmalıdır.

Belediyelerin ödediği paralar kamunundur; Mersin halkınındır.

Bunun da her kuruşunun bu kentin ve insanlarının yararına harcanması ve  hesabının verilmesi gerekir.

Eski alışılagelmiş umursamaz, eleştirilere kapalı anlayış devam ederse, bu festival kentin üzerinde bir yük olarak kalacaktır.

Artık temel öncelikleri olan yeni bir Belediyecilik anlayışında, Belediye bütçesinin de hoyratça harcanamayacağı gerçeği görülmeye başlandı.

Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri nasıl olsa maddi katkıda bulunup sorgulamıyorlar rahatlığıyla ve “biz yaptık oldu” anlayışıyla bu festivalin başarılı bir şekilde devam etmesi zor görünüyor.

Ama kamu kurumlarının ve ağırlıklı olarak Belediyelerin doğrudan parasal desteğiyle, yani benim ve bu kentte sofrasına ekmek koyma çilesindeki hemşerilerin ödediği vergilerle kendi kafasına göre bütçe kullanan, yüz binlerce hemşerinin müzik tercihlerini de gözetmek üzere en küçük bir çabayı gereksiz sayan, kentten kopuk bin kişilik seçkin (!) bir çevreden ibaret dünyalarında kentin parasıyla oyun oynayan kibirli bir kadro var.

Bugüne kadar hiç bir zaman bilgi alamadık, bütçelerini, harcamalarını ve satılan bilet sayısını açıklamalıdırlar.

Valimizin ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve bir İlçe Belediye Başkanının katıldığı bu toplantıda yukarıda sözünü ettiğim konularda bilgi alınmalı ve sorgulanmalıydı.

Bakınız; bir suiistimalden, yolsuzluktan, yani yasalar karşısında suç sayılan bir tasarruftan söz etmiyorum; ama basit birkaç soruda yoğunlaşarak öncelikle kamunun parasını çok dar bir çevrenin bile artık izlemekte gönülsüz davrandığı bir etkinlikte savrukça kullanılmasının mantığını bize anlatsınlar istiyorum. Kaç bilet satılıyor ve bunun getirisi nedir? Ha; şehre yük olmadan gönüllü katılımcıların katkılarıyla bir döner sermaye oluşturup devam edebilirler; ama artık bir mahalle baskısına dönüşen ELEŞTİRİLMEZLİK sona ermelidir ve bu festivalin 18 yıllık maliyeti ve kente katkısı, faydası açıkça konuşulmalı, tartışılmalıdır. Belediyelerimiz de gerekiyorsa bir inceleme komisyonu kurarak meseleyi enine boyuna araştırıp destek konusunda daha titiz, daha sorumlu davranmalıdırlar. Kültür ve sanat konularında bu kentin onca eksiği var; onca genç sanatçı adayı çok küçük desteklerle büyük adımlar atabilir; bu kentin daha bir kent kitaplığı yok, kent müzesi yok, kentin hafızası kayboluyor ve bu konuda çıt çıkmıyor; sayısız kıymetli dernek ayakta durmak için çırpınıyor ve bu kentte çok daha az maliyetle yüzbinleri kucaklayan kalıcı, sürdürülebilir ve değer kazandırıcı çalışmalar yapılabilir

Umarım yöneticilerimiz bu konuda artık duyarlılık gösterirler ve kente bu festivalin getirisini,  götürüsünü sorgularlar; bu sorumsuz harcamaların sorumluluğuna ortak olmazlar.

YORUM EKLE