Mut'ta Anıt Zeytin ağacı ekinliği yapıldı

Başkan Tarhan, 1304 yaşındaki anıt ağaçtan zeytin topladı.

Mut'ta Anıt Zeytin ağacı ekinliği yapıldı

Mut'ta Anıt Zeytin ağacı ekinliği yapıldı

Başkan Tarhan, 1304 yaşındaki anıt ağaçtan zeytin topladı

Fotoğraf Anıt Zeytin Ağacı

Mersin Mut’ta hızar atölyesinde odun olmak için beklerken Mezitli Belediyesi ekipleri tarafından getirilerek Mezitli Demokrasi Meydanına dikilen anıt ağaç, zeytin vermeye devam ediyor. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Kadın Üretici Pazarında tezgâh açan kadınlarla zeytin topladı.

Fotoğraf Başkan Tarhan etkinlikte

4 yıldır gelenek haline gelen zeytin toplama etkinliği, çevrede yaşayan vatandaşların da büyük ilgisini çekti. Yıllar geçtikçe daha fazla gürleşerek eski ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşmaya başlayan ağaçtan onlarca kilo zeytin büyük özenle toplanarak sepetlere konuldu.

Başkan Tarhan, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1300 yaşında olduğu tespit edilerek ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillenen zeytin ağacında bulunan zeytinleri 4 yıldır olduğu gibi toplayarak gelirini eğitime bağışlamak amacıyla Mezitli Solinova Üretici Kadın Kooperatifine teslim etti.

Mut’ta yol çalışması sırasında sökülen ve 1300 yıllık olduğu belirtilen zeytin ağacı, Mezitli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Menderes Mahallesi’ndeki Demokrasi Meydanı’na yeniden toprakla buluşturulmuş ve 2017'de Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından ‘Anıt Ağaç’ olarak tescillenmişti. Yetkililerin ve mahalle sakinlerinin özenle baktığı ağaç, yeniden dikildiği ilk iki yılın ardından tekrar zeytin vermeye başlamıştı.

Görenlerin büyük ilgisini çeken ve mahalle sakinleri tarafından da büyük bir özenle korunan Anıt Ağacın Mezitli’nin sembollerinden birisi olduğunu dile getiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Burası Mezitli. insanların daha mutlu olduğu, özgür yaşadığı ve birbirlerinin haklarını gözettiği çağdaş bir ilçe. Herkesin daha çok mutlu olmasını istiyoruz. Çalışmalarımızı bu amaçla sürdürüyoruz. Doğaya ve çevreye önem veriyoruz. Burası sembolik olarak büyük öneme sahip. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1300 yaşında Anıt Ağaç olarak tescil edilen zeytin ağacımız var. Mut’tan getirip yeniden toprakla buluşturduğumuzu da hesaplayarak tescil tarihinden itibaren her yıl bir yaş ekleyerek 1304 yaşında olduğunu dile getiriyoruz” dedi.

Yıllarca sökülmüş olarak durmasının ardından Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından getirilerek yeniden toprakla buluşturulan ağacın, tüm yaşadıklarına karşın iki yıl gibi kısa bir süre sonra yeniden zeytin vermeye başladığına vurgu yapan Başkan Tarhan, “Ağacın yaşamak için verdiği mücadele herkese örnek olmalıdır. Diktiğimiz yerde yeniden canlanması Mezitli’de yaşayanlar çevresine ve doğasına ne denli sahip çıktıklarının da göstergesi gibi. Zeytin ağacı adaletin, sağlığın, bilgeliğin, barışın ve yeniden doğuşunun simgesidir. Farklı birçok kültürde kutsal kabul edilen asırlık zeytin ağacını, ekiplerimiz yeniden toprakla buluşturdu. Adaleti, barışı ve sağlığı Mezitli’de yeniden yeşerttik. Yapılan incelemelerin sonlanmasıyla bin 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen zeytin ağacımız, Mezitli’nin en yaşlı zeytin ağacı olma özelliğine sahip. Üzerinde zeytinleri de görmüş olmamız bizim için büyük mutluluk kaynağı” diye konuştu.

VİDEO LİNKİ: https://we.tl/t-wO0mRcRV36

Www.mezitli.bel.tr

//Www.mut.bel.tr

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2021, 11:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER