Turfanda Can Erik 10 Gün Sonra Piyasada

Türkiye’nin ilk turfanda eriği, 10 gün sonra tezgahları süsleyecek.

Turfanda Can Erik 10 Gün Sonra Piyasada
Geçen yıl 200 liradan piyasaya sunulan Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen can eriğinin bu yılki ilk tezgah fiyatı merakla bekleniyor. 

Silifke Göksu Vadisi’nde yetiştirilen Türkiye’nin ilk turfanda can eriği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Forza Fuarcılık tarafından CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi’nde düzenlenen Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı’nda görücüye çıktı. Örtü altı eriğin neredeyse tadına bakılacak kadar büyümesi fuar ziyaretçilerinde şaşkınlık yarattı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever’in de ‘çok kıymetli’ diyerek tadına baktığı can eriği ilgi odağı oldu. Silifke Erik Üreticileri Birliği tarafından sergilenen örtü altı erik fidanının üzerinin meyveyle dolu olması da hayranlıkla izlendi.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk turfanda can eriğini Göksu Vadisi’nde ürettiklerini söyledi. Normal koşullarda nisanın ilk haftasında açıkta çıkan eriği örtü altına almak suretiyle Mart ayının 10-15’i gibi çıkaracaklarını tahmin ettiklerini belirten Göktaş, “Zaten 1 hafta, 10 gün sonra da yavaş yavaş piyasaya çıkar. Geçen yıl 200 TL ile başladı, 50 kuruşla bitti. Bakalım bu yıl nasıl olacak? Biz de merakla bekliyoruz. İnşallah üreticilerimiz için hayırlısı olur” dedi.

Bu yıl örtü altında 10 ton civarında, açık alanda ise yaklaşık 8 bin ton üretim beklediklerini kaydeden Göktaş, “Açık alanda da nisanın ilk haftası can eriği yiyebileceğiz. Dar gelirli vatandaşlar ancak o dönem yiyebilir. Biz onları da düşünüyoruz ama çiftçimiz de kendisini düşünmek zorunda. Çünkü örtü altında bir sürü masraf ederek bu üretim yapılıyor” diye konuştu.

Erikte geçen yıl 200 liradan satışa başladıklarından ancak daha sonra 50 kuruşa bile alıcısını bulamadıklarından yakınan Göktaş, “Üretimi iyi de yaptığımızı gösterdik. Burada satılamayınca İstanbul fuarında koyunun önüne döktük, orada da gösterdik. Biz üreticiler olarak hepsini göstermek zorundayız ki, yetkililer, ilgililer bu konuda duyarlı olsunlar, çalışmalarını ona göre yapsınlar” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER