Tubitak Araştırma Projeleri yarışması'nda kazananlar belli oldu

Mersin Üniversitesi (MEÜ) ev sahipliğinde bu sene 45'ncisi gerçekleştirilen TÜBİTAK Araştırmalar Projeleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl 45’ncisi yapılan yarışmaya Mersin Bölgesi’nde bin 182 proje başvurdu.

Tubitak Araştırma Projeleri yarışması'nda kazananlar belli oldu
  Mersin bölgesinde yer alan 8 ilden ve KKTC’den gelen projelerden 100 tanesi jüri tarafından bölge sergisine çağrıldı. 17-19 Mart tarihlerinde devam eden sergide yeniden değerlendiren projelerden dereceye girenler, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. Törene, Mersin Vali Vekili Nihat Karabiber, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Genel Sekreter Prof. Dr. Burak Çimen, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ile yarışmada proje sunan öğrenciler ve danışman öğretmenleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunuşuyla başlayan tören, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin, sergi sırasında elde ettiği fotoğraflar katılımcılarla paylaşılması ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin verdiği mini konserle sürdü.
Törende konuşan Rektör Suha Aydın, yarışmaya katılan proje sayısının öğrencilerin ne kadar gayretli olduğunu gösterdiğini kaydetti. Önemli olanın yarışmaya katılmak olduğunu söyleyen Aydın, bu yıl 100 proje içine giremeyen projelerin, sonraki dönemlerde daha güçlü biçimde gelebileceklerini bildiklerini aktardı. Yarışmaya başvuru yapan herkesi kutlayan Aydın, bunun kendilerine mutluluk verdiğini söyledi. Bilim alanında pek çok değişikliğe şahit olduğunu ifade eden Aydın, özellikle teknolojideki ilerlemelere dikkat çekti ve gelecekte neler olabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu aktardı. Günümüzde bilgiye istediğimiz an ulaşma şansına sahip olduğumuzu belirten Aydın, “Bu bilgilen faydalanma ve bir şeyler üretme şansına sahibiz. Üniversiteler, okuduğunuz okullardan sonra geleceğiniz bilim yuvaları ama alacaklarınız artık hocalarınızın verdiğiyle sınırlı değil, ne kadar bilgi isterseniz o kadarına ulaşma gücüne sahipsiniz” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise TÜBİTAK’ın güncel ve güçlü bilginin okullara sistemli olarak ulaşmasına hizmet ettiğini söyleyerek, TÜBİTAK’tan aldıkları her desteğin Mersin’e güç olarak geri döneceğini kaydetti. “Bizler güçlü bir Mersin’le ülkemize ve dünyaya hizmet etmeliyiz. Burada ödül alan öğrencilerimiz, insanlığın tarihe miras bıraktığı değerlerin peşinde olan birer bilim yolcusudur. Bu yollarından asla vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum” diyen Gül, bu yarışmada kaybedenin olmadığını yineleyerek, ödülün başarının simgesel hali olduğunu, bu yarışmalara eser kazandıran, eserlerini sergileyen ya da başvuru yapan her öğrencinin büyük başarı sağladığını dile getirdi.
Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu da TUBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması’yla ilgili bilgiler verdi. Proje değerlendirmelerinin jüri üyelerince titizlikle yapıldığını vurgulayan Çömelekoğlu, “Jüri üyelerimiz projenin hangi ilden geldiğine bakmaksızın sadece projeleri değerlendirdi. Belirli değerlendirme kriterleri üzerinden puanlamalar yapılarak bir sıralama oluşturuldu. Değerlendirmenin mümkün olduğu kadar objektif olması için elimizden gelen gayreti gösterdik” diye konuştu.
Öğrenciler adına söz alan Gaziantep Şahinbey Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Esin Keyiflim, TÜBİTAK Bölge Sergisi’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Keyiflim, sergide üç gün boyunca pek çok deneyim yaşadığını ve yeni kişiler tanıdığını belirterek, “Burada tanıdığım birçok kişinin de yaşamasını istediğim, pek çok deneyim yaşadım ve burayı çok sevdim. Burada ilgi duyduğumuz konularla ilgili ürettiğimiz projeleri, ziyarete gelen kişilerle paylaşıyoruz. ‘bilgi paylaştıkça çoğalır’ sözü üç gün boyunca yaptığımız etkinliği özetliyor. Burada çok eğlendim, bu ortamı yeniden yaşamayı isterim. Bu ortamı yaşayabilmem için beni bu günlere getiren aileme, değerli fikirleri için danışman öğretmenime ve bu organizasyonu hazırlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından TÜBİTAK 45’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER