Silifke’de İlk Erik Hasadı Yapıldı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisi köylerinde örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı.

Silifke’de İlk Erik Hasadı Yapıldı
İlçeye bağlı Keben Köyü’nde 20 yıldır çiftçilik yapan Faruk Doğan’a ait 1 dönümlük serada hasadı yapılan erik, 100 gramlık kaselere konulan yaklaşık 400 kilo erik kilosu 70 liradan İstanbul ve Ankara’ya gönderildi.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, yapılan hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, örtü altında ilk erik hasadını yapıp kilosunu 70 liradan göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke’de üretildiğini ifade eden Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatların yüksek olması hem üreticilerimizi hem de bizi sevindiriyor” dedi.

Fiyatın yüksek olması nedeniyle tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100 gramlık kaselerde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini vurgulayan Göktaş, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aşerip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar” dedi.

İlçede erik üretiminin Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, bu yıl 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadının yapılacağını söyledi.

Silifke eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğine dikkat çeken Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.

Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, bunun büyük bir bölümünün Silifke’de üretilmesinden memnun olduklarını kaydetti. 

Göksu Vadisi’nin, Türkiye'nin en doğal ortamlarından birisi olduğunu anlatan Göktaş, "Bölge, mikro klima özelliğe sahip. Bu nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir aroması ve görünümü var" diye konuştu.

Üretici Faruk Doğan da, son yıllarda örtü altında erik üretimi yaptığını vurgulayarak, "Birliğin yaptığı eğitim seminerleri sayesinde bilinçli şekilde üretim yapar hale geldik. Örtü altında az üretim olmasına karşın fiyatların yüksek olması hepimizi mutlu ediyor" dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER