MEÜ ODAMER YENİ ADI VE BİNASIYLA HİZMETE AÇILDI

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODAMER), adına ünlü bestekar Nevit Kodallı’nın da adını ekleyerek, bundan böyle Yenişehir Kampüsü’nde yer alan yeni hizmet binasında sanatın ve sanatseverlerin hizmetinde olacak.

MEÜ ODAMER YENİ ADI VE BİNASIYLA HİZMETE AÇILDI
 Kurulduğu 1999 yılından bu yana gerçekleştirdiği çalışmalarla ulusal ve uluslararası müzik eğitim-öğretimine katkı sağlamanın yanı sıra, müzik sanatının tüm alanlarının uygulanması ve geliştirilmesi için sanatsal ve bilimsel çalışmalar gerçekleştiren ODAMER, yeni binasına kavuştu. Bin 936 metrekare alana sahip binanın mimarisini Erkut Şahinbaş ve Oya Caymaz'ın üstlendi. Binada, 220 kişilik konser salonu, 220 metrekarelik fuaye alanı, çalgı onarım atölyesi ve nota kütüphanesi, prova odası, şef ve solist odaları ile dinlenme odaları yer alıyor. Yeni adıyla Nevit Kodallı Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi binası, gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılışa, Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Rektör Prof. Dr. Suha Aydın, rektör yardımcıları Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Prof. Dr. Mustafa Aksan, Genel Sekreter Prof. Dr. Burak Çimen, MEÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Vural Ülkü, Merkez Müdürü öğretim görevlisi Selahattin Yunkuş, Nevit Kodallı’nın eşi ve çocukları, üniversitenin akademik, idari personeli ve öğrencileri ile Mersinli sanatseverler katıldı.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Suha Aydın, merkezin açıldığı günü, kendileri için çok özel bir gün olarak değerlendirdi ve rektör adayı olduğu dönemde yaşadığı şu anekdotu katılımcılarla paylaştı: “O dönemde rektör adaylarına projelerinin neler olduğunun sorulduğu bir toplantıya katıldım. YÖK Başkan Vekili bana dönerek, ‘Güzel Sanatlar Fakültesi için ne düşünüyorsunuz?’ diye sordu. Ben de onlara ‘üniversitemizin, kuruluşundan bu yana sadece Güzel Sanatlar Fakültesi değil, aynı zamanda Devlet Konservatuvarı da var’ dedim. Bunu düşünüp uygulamaya koyan kurucu rektörümüz Prof. Dr. Vural Ülkü’ye minnet duygularımı iletmek istiyorum. Kendisi bir milletin sanatçı tarafının öne çıkarılmasının önemini biliyorlardı ve uygulamaya koymuşlardı. Ondan sonraki rektörümüz Prof. Dr. Uğur Oral da aynı yolda ilerledi."
Atatürk’ün bir milletin yenileşmesinde musikinin yerini ve anlamını aktaran bir sözünü katılımcılarla paylaşan Aydın, “Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum. Üniversitemiz kurulduğumuz günden bu yana Atatürk'ün ilkelerinden ayrılmadı ve bundan sonra da bu yoldan ayrılmayacaktır" diye konuştu.
Selahattin Yunkuş da binanın yapım aşamasında çok detaylı çalıştıklarını ifade etti ve bu çalışmalara katkı sağlayanlara teşekkür etti. Merkezin adının Nevit Kodallı olarak kararlaştırma sürecini katılımcılarla paylaşan Yunkuş, son olarak Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden bir bölüm aktardı. Konuşmasında yer yer duygusal anlar yaşayan Yunkuş, gözyaşlarıyla tamamladığı sözleri ile salondakileri de duygulandırdı.
Aile adına Nevit Kodallı’nın büyük oğlu Nihat Koddalı söz aldı. Kodallı konuşmasına, konser salonunun yapımında ve açılış organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür ederek, “Böyle bir binanın içinde bulunmaktan sadece Nevit Kodallı’nın oğlu olarak değil, bir Mersinli olarak da son derece gururluyum" diye konuştu.
Nevit Kodallı’nın fikri vicdanı hür bir jenerasyondan geldiğini ifade eden Kodallı, bu insanların hayatlarını memleket için adadıklarını belirtti. Babasının da kendi yolu olan müziğin, en iyisini yapmak için çok çalıştığını vurgulayan Kodallı, "Bu öğretisini de hem profesyonellere hem de kurduğu korolarla tüm vatandaşlara ulaştırmaya çalıştı. Göle maya çalmaktan çekinmedi ve şimdi hepimiz görüyoruz ki bu maya artık tuttu. Babamın ruhu, bugün müzik müesseselerini kapatmaya çalışan karanlık ruhların, burada yetişecek insanların yarattığı sanat ve müzik aydınlığıyla boğulacağından dolayı müsterihtir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Aydın, Mersin Üniversitesi Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi adının Nevit Kodallı Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak değiştirilmesiyle ilgili alınan Mersin Üniversitesi Senato Kararı’nı Nevit Kodallı’nın eşi Olcay Kodallı’ya takdim etti. Ardından binanın açılışı gerçekleştirildi.
Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER