Mersin'de 'yörük Şöleni'

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin güçlü bir geleceğe emin ve kararlı adımlarla gittiğini ifade ederek, "Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe, kardeşliğimiz güçlendikçe, el ele, gönül gönüle oldukça Allah'ın...

Mersin'de 'yörük Şöleni'
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin güçlü bir geleceğe emin ve kararlı adımlarla gittiğini ifade ederek, "Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe, kardeşliğimiz güçlendikçe, el ele, gönül gönüle oldukça Allah'ın izniyle bizi hiç kimse yenemez, geçemez" dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ile Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında 'Yörük Şöleni' düzenlendi. Mezitli ilçe sınırlarındaki Kuyuluk Tabiat Parkı Çamlık Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen şenliğe, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt ile Ahmet Tevfik Uzun, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ile köylüler katıldı. Şenlikte konuşan Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri ersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, ormanlık alanların hayvanların otlatılmasına açılmasının Yörükleri memnun ettiğini ifade ederek, "Yapılan araştırmalar göstermektedir ki ülkemizin coğrafi koşulları bakımından en uygun yetiştiriciliğin koyun ve keçi yetiştiriciliği olduğudur. Ancak gerek meralarımızın yetersizliği gerekse mevcut meralarımızın yeterince ıslah edilememesi sebebi ile son yıllarda ülkemizde koyun ve keçi yetiştiriciliğinde sürekli gerileme görülmüştür. Yapılan bu kanun değişikliği ile ormanlık alanların hayvanların otlatılmasına açılması bu durumu tersine çevirecektir" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü ORKÖY Genel Müdürü Mahmut Aydın ise bu yılla birlikte köylülere verdikleri kredi miktarının 15 milyonu bulduğunu belirterek, "7 bin 800 aileyi de kredi çeşitlerinden faydalandırmışız. Orman Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün net mesajı var. Orman köylülerimizle hasım değil hısım olunacak. Bizde orman köylülerimize yardımcı olmak için elimizden gelen bütün çabayı sarf ediyoruz" diye konuştu.

"690 BİN HEKTAR ALANI YÖRÜKLERİMİZ İÇİN OTLATMAYA AÇMIŞ BULUNUYORUZ"

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer de son 5 yılda Türkiye'de en çok fidan diken, tohum eken bölge müdürlüğünün kendileri olduğunu vurgulayarak, "Ancak bu birincilikler devam ederken hep şununla karşılaştık. Yörüklerimiz seralarımız bitiyor, bizler artık hayvan otlatacak yer bulamıyoruz şeklinde serzenişte bulundular. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla Orman Genel Müdürlüğümüz bir çalışma gerçekleştirdi. 11 Temmuz 2012 tarihinde ormanların hayvanların otlatılmaya açılması ile ilgili yönetmelik yayınlandı. Buradan en büyük sıkıntıyı çeken Mersin Yörükleri olduğu için Sayın Bakanımız ve Genel Müdürümüzün görüşleri doğrultusunda Mersin pilot bölge ilan edildi. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bugün ormanlarımızın yüzde 82’si yani 690 bin hektar alanı Yörüklerimiz için otlatmaya açmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise şenlikte olmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadıklarına vurgu yaparak, "Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe, kardeşliğimizi güçlendirdikçe, el ele, gönül gönüle birlikte oldukça Allahın izniyle bizi hiç kimse yenemez, geçemez. Bu inançla, bu kararlılıkla ve bu düsturla çalışıyoruz. Bilin ki her nerede olursa olsun her kesin meselesi bizim meselemizdir. Köylülerimize geçen yıl doğrudan destek amaçlı dağıtılan kaynak 15 milyon lirayı aştı. Ama bu kaynak yeter mi? Yetmez. Daha fazlası için bu yıl Sayın Bakanımızın özel katkısı ve desteği ile daha öteye taşımak noktasında büyük bir çaba ve çalışma içerisindeyiz" ifadelerini kullandı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün otlatma planında örnek bir çalışma yaptığının altını çizen Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otlatma planından Türkiye ilk defa koyun ve keçinin orman varlığına tehdit olmadığını, bunların ormanları tüketmediğini, doğru yönetildiği zaman aslında ormanı da koruyacak yörüğümüzün hayvanı ile yaşayacak bir işbirliği olduğumuzu ortaya koyduk. Birçok meselede olduğu gibi Mersin bu konuda da ilki başardı. Hazırlanan otlatma planı yürürlüğe girdi ve yaylalarda, ormanda koyun ve keçilerimizin hem yemlenmesi hem de otlatılması mümkün oldu. Hiç unutmayın Türkiye güçlü bir geleceğe emin ve kararlı adımlarla gidiyor. Bölgesinde ve küresel ölçekte artık belirleyen, sözü dinlenen ve her konuda değerlendirilmesi gereken bir güç olarak öne çıkıyor. Mersin bu çerçevede Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 hedefinde, bu ülkenin geleceğini zenginleştirecek, güçlü ve güvenli geleceğe yol almasını sağlayacak büyük bir kenttir. Özelikle ekonomik, sosyal ve toplumsal yanıyla bu büyük yürüyüşü taçlandıran çok önemli bir zenginliktir."

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, 'Yörük Bey'i seçildi ve yelek giydirildi. Ardından davul ve zurna eşliğinde başta Vali Güzeloğlu ile protokol üyeleri halay çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER